Vysokú trávu popri ceste na Kamennej v Žiline vykosil deväťročný chlapec


Foto: Vysokú trávu popri ceste na Kamennej v Žiline vykosil deväťročný chlapec Foto: čitateľ

Pás vysokej trávy pri ceste na Kamennej ulici vykosil počas víkendu koncom júna deväťročný Adrián, priestor pri obchodnom centre a jeho čistotu sa rozhodol vziať do vlastných rúk. Vysoká tráva trápi Žilinčanov na viacerých miestach popri cestách. Mladý muž a jeho otec sa namiesto sťažovania rozhodli prispieť k vyriešeniu problému.

A to aspoň dočasne, keďže úzky pás je podľa slov Adriánovho otca pravidelne opomínaný: „Ide o ulicu, na ktorú už niekoľko rokov zabúdajú pri kosení. Bola očistená aj značka na parkovisko pred obchodným domom a približne 50 metrový pás popri ceste,“ dodal otec mladého kosiča.

Už tradičným sprievodným javom príchodu leta sú diskusie medzi obyvateľmi o intenzite a úrovni kosenia v meste. V minulom roku vyčlenilo zastupiteľstvo dodatočných 77-tisíc eur, ktoré pomohli navýšiť frekvenciu kosenia v Žiline.

Pred niekoľkými dňami sme informovali o tom, že mesto Žilina vyskúša na 240 metroch štvorcových vytváranie takzvaných prirodzených lúčnych porastov. Plochy budú kosiť len dvakrát ročne. Trend vo svete postupne získava obľubu a mestá pristupujú k selektívnemu výberu lokalít, v ktorých kosia menej často.  

Na 15. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline rokovali poslanci aj o analýze možností pre efektívnejšiu správu verejného priestoru, v ktorom mali možnosť odobriť zámer zriadenia vlastnej mestskej spoločnosti. Dnes údržbu zabezpečujú zmluvní dodávatelia a ako ukazuje tabuľka nižšie, ročné náklady pre mesto sú na úrovni približne 3,1 milióna eur bez DPH.


Zdroj: www.zilina.sk

Ak by žilinská radnica chcela zriadiť vlastné technické služby už k začiatku budúceho roka, potrebovala by väčšinu súčasne platných zmlúv ukončiť dohodou. V opačnom prípade jej môžu hroziť súdne spory.

Komplexne pripravený materiál s analýzou možností obsahoval aj cenové ponuky potenciálnych dodávateľov, po zohľadnení aktuálnej veľkosti udržiavaných plôch a dnes potrebného množstva činností vychádza priemerná cena budúceho zabezpečenia údržby externými firmami na viac než 7,5 miliónov eur bez DPH. 

Podľa predkladateľov bude musieť mesto na správu verejného priestoru vynakladať v budúcnosti omnoho vyššie prostriedky: „Z uvedených dvoch metód jednoznačne vyplýva, že pre správu verejného priestoru bude musieť mesto Žilina vynaložiť vyššie finančné prostriedky ako vynakladá v súčasnosti. Môžeme predpokladať že navýšenie bude vo výške od 2 000 000 do 4 400 000 Eur s DPH, teda o 64 až 142 percent viac 142 % viac.“ 

Oproti tomu sa predstavitelia mesta domnievajú, že vlastný podnik Technické služby mesta Žilina by stál mesto ročne v najdrahšom variante približne 3,4 milióna eur.

Podľa návrhu uznesenia mali poslanci schváliť aj ukončenie zmluvných vzťahov externých dodávateľov rok pred zavedením vlastného podniku a začatie verejného obstarávania na činnosti externých dodávateľov najneskôr k prvému augustovému dňu. Návrh nakoniec poslanci tesne neschválili, z plného počtu poslaneckého zboru hlasovalo za 15, proti 1 a zdržalo sa 15. Celý materiál je k dispozícii na www.zilina.sk 

Mesto Žilina na webe zverejňuje týždenné rozpisy komunálnych služieb, ktoré zahŕňajú aj prehľad plánovaného kosenia trávnikov, ošetrovania drevín, odburiňovania, zalievania výsadieb alebo zberu nečistôt, konárov a orezov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu