AKTUÁLNE: Rúška budú naďalej povinné ako doteraz, menia sa podmienky pre podujatia


Foto: AKTUÁLNE: Rúška budú naďalej povinné ako doteraz, menia sa podmienky pre podujatia Foto: ilustračné / pixabay.com

Opatrenia pre nosenie rúšok v exteriéri zostávajú v platnosti naďalej, informoval o tom na tlačovej besede premiér Igor Matovič po dnešnom konzíliu odborníkov a epidemiológov. Vláda ale zmení niektoré podmienky pri organizácii podujatí. Nové opatrenia sú reakciou na športové podujatie v Dunajskej Strede.

Podľa zmeny bude musieť byť každý druhý rad prázdny, doteraz malo platiť takzvané šachovnicové sedenie: „Tento spôsob sedenia zavedieme, aby organizátori vedeli ľahšie kontrolovať, či sa na športových zápasoch dodržujú pravidlá. Ak to nebude fungovať, budeme musieť zaradiť spiatočku a takéto športové podujatia sa zrušia,“ doplnil premiér.

Zároveň apeloval na zodpovednosť, vďaka ktorej je u nás epidemiologická situácia veľmi priaznivá: „Bol by som rád, ak by sme sa vrátili k zodpovednosti, lebo inak opäť zapálime ohnisko. Nikto z nás nechce v teple byť povinne doma,“ dodal Matovič. Povolia sa aj návštevy podujatí nad 1 000 ľudí, napríklad pri výstaviskách.

Limit bude na základe veľkosti interiérovej plochy, vypočítaný ako 10 m2 na návštevníka. Zároveň bude musieť byť dodržaný len predaj vstupeniek online či plocha rozdelená na sektory. V mesiaci jún bolo na Slovensko importovaných 63 prípadov, množstvo z nich z Ukrajiny a Spojeného kráľovstva.


Spolu 17 prípadov bolo dovezených z Českej republiky, problematický je región neďalekého Sliezka a tiež hlavné mesto Praha.  Epidemiológovia upozornili, že stále je vhodné minimalizovať cestovanie na presun kvôli pracovným povinnostiam či stretnutiam s rodinou.

Zo zoznamu krajín, ktoré považuje Slovensko za menej rizikové, vypadli Bulharsko a Čierna Hora. Výrazne sa zmenila epidemiologická situácia aj v Chorvátsku, lokálne ohniská sú v Záhrebe a Osijeku. Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov je podľa odborníkov už na hranici preradenia do rizikových krajín.

Vláda chce zamedziť tomu, aby sa ľudia po návrate netestovali, preto by už v blízkej dobe mohla zaviesť testovanie na piaty deň po návrate a domácej karanténe, ktoré by bolo hradené zo štátneho rozpočtu. O opatrení rozhodne konzílium pravdepodobne ešte dnes.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu