Veritelia Váhostavu sa dnes stretli, navrhli riešenie patovej situácie


Foto: Veritelia Váhostavu sa dnes stretli, navrhli riešenie patovej situácie

Pred žilinskou budovou Váhostavu sa dnes stretli nespokojní veritelia spoločnosti Váhostav s ombudsmanom pre malých a stredných podnikateľov Petrom Belinským (KDH), aby spoločne vyzvali Róberta Fica, aby začal konať.  „Vyzývam predsedu vlády SR Róberta Fica, aby prijal zástupcov veriteľov spoločnosti Váhostav. Vedú nás k tomu veľmi vážne dôvody. Ide tu o 1 240 zamestnávateľov, ktorí pracovali pre spoločnosť Váhostav. Premiér Fico mediálne priznal, že Národná rada zlyhala v tom, v akej podobe je dnes platný právny stav v prípade zákona o reštrukturalizácii, ktorý bol aplikovaný v prípade spoločnosti Váhostav.” uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Peter Belinský – ombudsman pre malých a stredných podnikateľov (KDH).

Reštrukturalizácia mohla byť trestným činom, veritelia navrhli “Trojzápočet”

Podľa slov ombudsmana Petra Belinského vyzval premiér Generálnu prokuratúru, aby preskúmala reštrukturalizačný plán spoločnosti Váhostav, lebo má podozrenie, že tam boli spáchané trestné činy. “Z toho je zjavné, že dva piliere moci v štáte v tomto prípade zlyhali a jediný, kto môže zmeniť a napraviť situáciu, je vláda Slovenskej Republiky. My dnes chceme predsedovi vlády navrhnúť riešenie v podobe takzvaného „Trojzápočtu“ medzi veriteľmi, Váhostavom a štátom. V praxi by to znamenalo, že by štát kúpil pohľadávky od veriteľov a o sumu, ktorú reprezentujú tieto pohľadávky, menej zaplatí Váhostavu v budúcich zákazkách pre štát,“ dodal Belinský.

Veritelia žiadajú vládu, aby sa zaoberala vzniknutou situáciou

„Momentálne nikto nemá politickú moc a väčšinu, aby mohol túto našu situáciu zmeniť. My sme ako prvých oslovili práve zástupcov vládnej strany SMER, nič sa však neudialo. Chceme, aby sa našou situáciou vážne zaoberala vláda Slovenskej republiky,“ povedal majiteľ a konateľ banskobystrickej firmy Remal Industries, s. r. o. Milan Blaho, zastupujúci skupinu 43 poškodených veriteľov z Banskobystrického kraja.

„My sme dnes postihnutí dvoma spôsobmi. V prvom rade ide o finančnú ujmu. Nezaplatené peniaze nám, samozrejme, chýbajú a nemôžeme naše firmy ďalej rozvíjat a budovať. Po druhé je to pre nás mimoriadna psychická záťaž. Na základe súčasného právneho stavu sme v beznádejnej situácii. Koho máme ešte sponzorovať? My dnes nemáme dôvod a vôľu ďalej podnikať,“ povedal Ing. Jozef Válek, jeden z veriteľov Váhostavu zo Žiliny.

V hre je 10 000 pracovných miest, nečinnosť vlády je podozrivá

Všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že v hre je cca 10 000 pracovných miest. Keď k nám prichádzajú zahraniční investori, zasadá vláda a rokujú o podmienkach a rôznych úľavách. Dnes, keď reálne hrozí, že Slovensko príde o tisícky pracovných miest, sa kompetentní tvária, že sa ich tento problém netýka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu