Vynovená žilinská knižnica má vyše 12-tisíc registrovaných čitateľov, od dnes platí letný režim


Foto: Vynovená žilinská knižnica má vyše 12-tisíc registrovaných čitateľov, od dnes platí letný režim
Galéria: 36 fotiek

Skončila sa jedna z najrozsiahlejších rekonštrukcií Krajskej knižnice v Žiline. Stavebné práce trvali päť mesiacov, ich výsledkom je zmodernizované prízemie, dispozičná zmena vstupu do budovy i prepojenie interiéru s letnou čitárňou. Investíciu vo výške viac ako 400-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.

V rámci veľkej modernizácie prízemia (úseku beletrie)  sa vymenila celá elektroinštalácia, nové sú svietidlá, dlažba, okná i dvere, pribudlo zasklené schodisko s madlom pre deti a presvetlila sa stena na východnej strane budovy.

Na dvoch podlažiach bola realizovaná protipožiarna signalizácia. Letná čitáreň sa rozšírila a prepojila priamo s ďalšími priestormi knižnice, čím sa otvorili nové možnosti využitia literárneho parku.

„Mohlo by sa zdať, že v dobe digitálnych technológií je význam a úloha tradičných knižníc na ústupe. Teším sa, že tomu tak nie je. Len za minulý rok navštívilo našu krajskú knižnicu takmer 186- tisíc návštevníkov, čím sa radí medzi najnavštevovanejšie kultúrne inštitúcie kraja. Aj preto smerovali investície na jej rozvoj a podporu,“ povedala županka Erika Jurinová.

V roku 2018 župa zrekonštruovala tretie nadzemné podlažie, teraz je v novom šate celé prízemie: „Pevne verím, že moderné atraktívne priestory prilákajú nielen našich stálych, ale aj nových čitateľov. Okrem nových priestorov sa môžu tešiť na zaujímavé letné aktivity vrátane tvorivých dielní, piknikov a čítaní kníh v príjemnom prostredí parku,“ doplnila na slávnostnom otvorení riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline Katarína Šušoliaková.


Ako dodala, zrekonštruované priestory knižnice dotvára nové interiérové vybavenie, ktoré knižnica zakúpila s podporou Fondu na podporu umenia. Pribudli sedačky, stolíky, kreslá, koberce. K pohode čitateľov v knižnici počas leta určite prispeje aj ďalšie dovybavenie objektu klimatizáciou.

Knižnica myslí aj na ľudí s hendikepom. V rámci cezhraničného projektu vznikne v knižnici špecializované pracovisko pre nevidiacich, slabozrakých a nepočujúcich. Pracovisko sa pravdepodobne v marci 2021 vybaví špeciálnou technikou a softvérom, ktorí umožní osobám so zdravotným znevýhodnením pracovať s informáciami, vyhľadávať ich na internete či čítať knihy. 

Knižnica fungovala v obmedzenom režime od januára do konca júna. Okrem času, kedy bola pre koronakrízu zatvorená, ju denne navštevovalo v priemere 250 čitateľov. Nekonali sa podujatia pre deti a verejnosť, zatvorený bol literárny park pri knižnici. 

Od 1. júla sa Krajská knižnica v Žiline otvára v letnom výpožičnom režime. Okrem stredy, kedy bude k dispozícii čitateľom od 11.00 do 19.00 hod.,  ju môžu záujemcovia navštíviť každý pracovný deň od 8.30 do 16.00.

Krajská knižnica poskytuje svoje služby na siedmich obslužných miestach v Žiline, má viac ako 12-tisíc registrovaných čitateľov. Svojim čitateľom zapožičala za rok takmer 630-tisíc knižničných dokumentov. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu