Čestné občianstvo mesta Žilina získajú tento rok Natália Hejková a Bohumil Urban (in memoriam)


Foto: Čestné občianstvo mesta Žilina získajú tento rok Natália Hejková a Bohumil Urban (in memoriam) Foto: Facebook Natália Hejková / ŠKO Žilina

Čestným občianstvom mesta Žilina ocení tento rok žilinská samospráva dve osobnosti. Čestnou občiankou mesta sa stane Natália Hejková, slovenská basketbalová trénerka a bývalá basketbalistka, ktorá je od roku 2019 členkou siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA).

Rovnaké ocenenie získa in memoriam zakladajúci dirigent Štátneho komorného orchestra Žilina a pedagóg Bohumil Urban. Uznanie za zásluhy bude tento rok preberať kontrabasista Roman Patkoló a Cenu mesta si odnesie svetoznámy fotograf Andrej Reiser.

Okrem najvyšších ocenení mesta udelí Peter Fiabáne aj Cenu primátora pedagogičke Emílii Wiesengangerovej a matematikovi, profesorovi Pavlovi Kluvánekovi. Nominácie osobností pre udelenie ocenenia Osobnosť mesta Žilina schválilo Mestské zastupiteľstvo v Žiline na svojom rokovaní v pondelok 29. júna.   


Nominovať kandidátov na ocenenie mohla verejnosť v dvoch kolách, od júla do septembra minulého roka a vo februári tohto roku. Celkovo bolo prijatých 21 nominácií, ktoré v marci posúdila 50-členná porota zložená z vážených občanov Žiliny zastupujúcich komunity alebo organizácie pôsobiace na území mesta.

Konečný zoznam nominovaných napokon posúdila komisia pre udeľovanie ocenení osobnostiam mesta Žilina, ktorá odporučila na ocenenie štyroch kandidátov. V zmysle platného všeobecne záväzného nariadenia o návrhu rozhoduje mestské zastupiteľstvo, ktoré sa s ním stotožnilo. Významné žilinské osobnosti si ceny prevezmú na slávnosti v septembri tohto roku.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina