Pre zhoršujúcu sa situáciu nákazy na Kysuciach obnovila župa bezpečnostné opatrenia


Foto: Pre zhoršujúcu sa situáciu nákazy na Kysuciach obnovila župa bezpečnostné opatrenia Foto: ilustračné

Po tom, ako sa u jednej z pracovníčok Centra sociálnych služieb (CSS) Horelica v Čadci potvrdila nákaza novým koronavírusom, pristúpil Žilinský samosprávny kraj k obnoveniu prísnych bezpečnostných opatrení.

Zároveň boli v piatok 26. júna testovaní všetci zamestnanci aj klienti CSS Horelica. Odbery priamo v zariadení zrealizovala mobilná odberová jednotka zriadená Žilinským samosprávnym krajom a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Žilina. 

„Celkovo bolo otestovaných 163 osôb, z toho 65 zamestnancov a 98 klientov zariadenia. Výsledky testov sú našťastie negatívne,“ uviedla riaditeľka odboru sociálnych vecí Iveta Ďurišová.

V zariadení platí zákaz prijímania nových klientov, zabezpečená je zvýšená dezinfekcia spoločných priestorov ako sú chodby, schodiská, výťahy, vstupné priestory, spoločenské miestnosti, vyšetrovne. Dezinfekcia prebieha aj s použitím germicídnych žiaričov, pracovníci sledujú zdravotný stav klientov aj zamestnancov.

Teplota osôb, ktoré sa pohybujú v zariadení, sa meria dvakrát za deň. Naďalej platí povinnosť nosenia rúšok v interiéri zariadenia. V súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou v regióne Kysúc obnovila Žilinská župa ďalšie bezpečnostné protiepidemiologické opatrenia.


„Mimoriadna situácia na Kysuciach nás prinútila opäť uzatvoriť naše zariadenia sociálnych služieb. Je to v záujme bezpečnosti a ochrany tých najzraniteľnejších. Až do odvolania preto platí zákaz návštev v zariadeniach v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto. Dnes a zajtra nebudú otvorené ani stredné školy v okrese Čadca, riaditeľom sme odporučili odložiť odovzdávanie vysvedčení až na začiatok budúceho školského roka,“ povedala županka Erika Jurinová.

V obmedzenom režime fungujú aj kultúrne inštitúcie (niektoré ešte z dôvodov rekonštrukcií). V súlade s odporúčaním krízového štábu Okresného úradu Čadca župa rozhodla o dočasnom uzatvorení Kysuckej knižnice v Čadci. Uzatvorená pre verejnosť bude až do odvolania.

V pohotovosti je aj Kysucká nemocnica v Čadci, kam prichádzajú aj osoby s podozrením na ochorenie COVID-19. Až do odvolania platí zákaz návštev na lôžkových oddeleniach. V tejto súvislosti bolo otestovaných aj viac ako 60 zamestnancov nemocnice s negatívnym výsledkom.

Na žiadosť regionálneho úradu verejného zdravotníctva bude počas nasledujúcich dvoch dní v utorok a stredu (30.6. a 1.7.) hromadné testovanie pred Kysuckou nemocnicou. Kapacita parkoviska bude obmedzená, nemocnica preto prosí o trpezlivosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj