Väčšina autovrakov v Žiline by mohla zmiznúť do konca roka


Foto: Väčšina autovrakov v Žiline by mohla zmiznúť do konca roka Foto: ilustračné - Mesto Žilina

Na dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline bola jedným z bodov programu aj správa o činnosti Mestskej polície v Žiline za uplynulý rok, ktorá sumarizuje činnosť poriadkového útvaru. Mestskí policajti okrem iného pomáhajú evidovať nepojazdné vozidlá na území mesta a následne aj asistovať pri odťahu.

Autovraky trápia obyvateľov viacerých sídlisk v Žiline. Za rok 2019 zaevidovali príslušníci mestskej polície 108 dlhodobo nepojazdných motorových vozidiel na území mesta, ktoré oznámili správcovi komunikácie. Po výzve na odstránenie vozidla tak učinilo 22 majiteľov, ďalších 43 vrakov museli odtiahnuť. Celkom sa tak podarilo uvoľniť 65 parkovacích miest.

Problémy s autovrakmi sú v Žiline dlhodobé, spôsobuje ich aj nepružná legislatíva. Primátor Peter Fiabáne na zastupiteľstve potvrdil snahu mesta rozšíriť vrakovisko na Košickej ulici, ktoré dnes kapacitne nepostačuje.

Štatistika odtiahnutých autovrakov v Žiline. Zdroj: www.zilina.sk

Zároveň poslanci jednohlasne schválili dodatok kolegu Jána Pažického, podľa ktorého by mali mesto a mestská polícia riešiť situáciu tak, aby väčšina vrakov zmizla ešte tento rok:


Mestské zastupiteľstvo v Žiline žiada náčelníka mestskej polície a vecne príslušný odbor mestského úradu o podniknutie nevyhnutných krokov k intenzívnejšiemu odstraňovaniu autovrakov z mestských komunikácií a pozemkov na území mesta Žilina tak, aby bola väčšina autovrakov odstránená z celého územia mesta a mestských častí do 31. decembra 2020.“

Náčelník MP Žilina Peter Mišejka pri predkladaní správy informoval o tom, že vo štvrtok a piatok sa uskutočnili skúšky kadetov mestských polícií, vďaka čomu má žilinská polícia osem nových príslušníkov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu