Deväť poslancov v Žiline sa vzdalo mesačného platu, zastupiteľstvo schválilo 270-tisíc na pomoc


Foto: Deväť poslancov v Žiline sa vzdalo mesačného platu, zastupiteľstvo schválilo 270-tisíc na pomoc Foto: Peter Ničík označil rozdávanie peňazí z rozpočtu za populizmus. Zdroj: www.youtube.com

Na dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili poslanci návrh, v ktorom žiadajú prednostu Mestského úradu v Žiline o spustenie systému podpory obyvateľov zasiahnutých koronakrízou. Podľa uznesenia má za týmto účelom mesto previesť na vlastnú nadáciu finančné prostriedky vo výške 272 400 eur.

Pomoc by mali predstavovať jednorázové príspevky pre tých Žilinčanov, ktorí nedosiahli na podporu od štátu a poklesol im hrubý príjem, prípadne úplne stratili zamestnanie. Nárok na príspevok budú mať, v prípade realizácie v navrhovanej podobe, tie osoby, ktoré po poklese príjmu nezarábajú viac než 1 000 eur v hrubom:

„Maximálna výška pomoci na jednu domácnosť je 300 eur, pomoc nie je právne nárokovateľná a výška pomoci pre jednotlivých žiadateľov sa môže rozhodnutím nadácie znížiť v závislosti od počtu prijatých žiadostí. Spustenie systému podpory v termíne do 30 dní od schválenia uznesenia,“ dodáva 13 predkladateľov s tým, že podmienky poskytnutia pomoci si určí Nadácia Mesta Žilina.

Občania, ktorí pre koronakrízu stratili zamestnanie, by mali dostať jednorazovú pomoc vo výške 200 eur. Pri poklese príjmu o 40 percent by im nadácia vyplatila jednorazovú pomoc vo výške 150 eur. Predkladatelia odhadli, že vyčlenená suma by vedela za týchto podmienok pomôcť takmer dvetisíc domácnostiam.

Počet potenciálnych uchádzačov o pomoc, ktorí prišli o prácu alebo im klesla hrubá mzda o viac než 40 percent, a zároveň nečerpali štátnu pomoc, materiál nespresňuje. Návrh poslanci schválili len tesne, vyčítali mu neefektívnosť, neadresnosť aj nejasnosť.

V dôvodovej správe nie je stanovené, ako sa bude merať príjem a ani potreba deklarovania využitia finančných prostriedkov. Upozornila na to viceprimátorka Barbora Birnerová, zároveň členka správnej rady Nadácie Mesta Žilina, cez ktorú by mala byť pomoc distribuovaná:


„Správna rada pri predkladaní návrhu nebola kontaktovaná a jej výhrady neboli zakomponované, predložený návrh je veľmi ťažko vykonateľný a administratívne náročný vzhľadom na to, že sa strata príjmu nedá poriadne merať. Ak je niekto evidovaný na úrade práce ako uchádzač, dostáva príspevky z úradu práce. Pokiaľ nemal dlhodobé zamestnanie, nemá možnosť dokladovať stratu príjmu. Je to administratívne náročné až nemožné a efektivita pomoci je nízka.“

Ďalší zákonodarcovia formu pomoci z verejných zdrojov označili za populizmus. Stanovisko najväčšieho poslaneckého klubu zaZA tlmočil jeho bývalý predseda Peter Ničík (na titulnej fotografii):

„Za týmto návrhom vidím neúprimný kalkul a veľké ego, ktoré si chce za cudzie peniaze kupovať priazeň Žilinčanov. Pre mňa naozajstná pomoc ľuďom spočíva najmä v tom, že náš vlastný život je pre druhých príkladom, v darovaní svojho času, vo vypočutí druhého, v úcte a rešpekte k človeku. Dá sa pomáhať aj finančne, ale nie takto, ako je to v tomto návrhu.“

Za celý klub odmietol rozdávanie verejných peňazí, namiesto toho priamo na mieste odovzdal finančné prostriedky, ktoré v súhrne predstavujú mesačnú mzdu všetkých deviatich poslancov klubu: 

„Rozdávajme, ale so svojho. A preto poslanci nášho klubu zaZA sa vzdávajú svojho mesačného platu, čo je približne 200 eur, a tieto peniaze darujeme Nadácii mesta Žilina. Tu sú, kto chce, môže sa pridať,“ vyzval Ničík, ktorý fyzickú hotovosť odovzdal.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu