Ako správne postupovať, keď nájdete zraneného živočícha či opustené alebo vypadnuté mláďa


Foto: Ako správne postupovať, keď nájdete zraneného živočícha či opustené alebo vypadnuté mláďa Foto: Mestská polícia Žilina

Narazili ste pri turistike či športovaní v prírode na zraneného živočícha, prípadne vypadnuté mláďa vtáka resp. dravca? Predtým, ako sa rozhodnete mu pomôcť, by ste mali celý postup konzultovať s odborníkom. Na Slovensku je totiž väčšina voľne žijúcich vtákov zároveň aj chránenými živočíchmi.

Záchrana chránených živočíchov je súčasťou integrovaného záchranného systému, preto sa s otázkami môžete pokojne obrátiť na tiesňovú linku číslo 112. Na tomto čísle získate kontakty na kompetentné osoby zo štátnej ochrany prírody a potrebné pokyny.

Ľudia najčastejšie nachádzajú opustené mláďatá, ktorých sa následne dotýkajú a presúvajú ich. V mnohých prípadoch robia chyby, ktoré ich môžu odsúdiť na smrť. Správa Národného parku Malá Fatra preto vysvetľuje, ako postupovať pri nájdení opustených mláďat vtákov a cicavcov.

„Ak nájdete mláďatá cicavcov (napríklad jeleň či srnec) zdanlivo opustené v lese, na lúke alebo poli, v žiadnom prípade ich nechytajte do rúk a čo najskôr a najtichšie lokalitu opustite. Ich matka sa často zdržiava v blízkosti, odkiaľ ich prichádza kŕmiť a kontrolovať. Mláďa po manipulácií získa ľudský pach a matka ho môže odmietnuť,“ radí Správa NP Malá Fatra.

Pokiaľ natrafíte na vypadnuté mláďa vtáka, je vhodné najskôr sa poobzerať po blízkom okolí, či sa tu nenachádza dospelý jedinec, ktorý ho prikrmuje. Mláďa v tomto prípade položte na konár, prípadne na rímsu domu, aby sa k nemu nedostal predátor. Následne ho môžete z väčšej vzdialenosti pozorovať. Zobrať ho je potrebné až vtedy, keď dlhšiu dobu nevidno na blízku rodičov.

V súčasnosti eviduje Mestská polícia v Žiline na území mesta zvýšený počet telefonátov od obyvateľov ohľadom vypadnutých mláďat vtákov dravcov z hniezd. 


Nájdenie zraneného, zoslabnutého alebo chorého jedinca

„Takéhoto jedinca spoznáte podľa neprirodzeného správania - pod tým sa myslia výrazne znížené únikové reakcie, neprirodzené držanie tela, ovísanie krídla, krívanie, viditeľné zranenia a podobne. Manipuláciu so živočíchom obmedzíme na minimálnu možnú mieru a čím skôr kontaktujeme odborníka,“ vysvetľuje ďalej Správa Národného parku.

Odchyt zvieraťa musí byť čo najšetrnejší, preto je vhodné použiť handru alebo deku, nikdy nie igelit. Živočícha je možné v závislosti od veľkosti umiestniť aj do papierovej krabice s otvormi na prístup vzduchu. Krabicu sa potom odporúča umiestniť do tichej a tmavej miestnosti bez rušivých vplyvov.

Účelom je zníženie jeho pohybu, ktorý môže zväčšiť rozsah prípadného poranenia, do doby príchodu odborníka. V žiadnom prípade živočícha neukazujte ako atrakciu ľuďom. V prípade príliš apatických a dlhodobo vysilených jedincov sa kŕmenie neodporúča. Takýto živočích nemá dostatok tekutín a energie, aby potravu strávil a zvyčajne po nakŕmení uhynie.

Ak je jedinec vitálnejší a odborník nemôže okamžite živočícha vyzdvihnúť, telefonicky s ním prekonzultujte druh potravy a možný spôsob jej podania.

Kontakty na kompetentných pracovníkov Správy NP Malá Fatra:

  • 0903 298 141 - Pavol Židek (strážca Správy NP MF)
  • 0903 298 142 - Ronald Tretiník (strážca Správy NP MF)


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Správa NP Malá Fatra