Mesto Žilina ušetrilo zrušením obstarávania na vianočné trhy 52-tisíc eur, za postup dostalo pokutu


Foto: Mesto Žilina ušetrilo zrušením obstarávania na vianočné trhy 52-tisíc eur, za postup dostalo pokutu

Žilinská radnica počas uplynulého roka obstarávala služby súvisiace s organizáciou Vianočných trhov v Žiline, po zmene postupu výberu dodávateľa ušetrila viac než 52-tisíc eur. Pôvodné verejné obstarávanie nahradila forma zákazky s nízkou hodnotou.

Voči takémuto postupu sa ale odvolal uchádzač LoudVoice, s.r.o., ktorý mal byť víťazom prvého obstarávania. Mesto Žilina vyhlásilo súťaž na výrobu, montáž, opravu, údržbu, demontáž a odvoz materiálneho vybavenia na podujatie Vianočné trhy 2019 – 2022 v septembri 2019. Záujem o zákazku prejavili predložením ponuky traja uchádzači.

Dvaja z nich nastavené podmienky nesplnili, dôsledkom čoho boli zo súťaže vylúčení. Víťazom sa mal stať jediný uchádzač LoudVoice, s.r.o. s platnou ponukou, tá bola zároveň najdrahšia. Celková suma za dodanie služieb mala predstavovať 164 400 eur s DPH.


Z tohto dôvodu pristúpila samospráva k zrušeniu obstarávania a dodávateľa hľadala nanovo - prostredníctvom zákazky s nízkou hodnotou. Aj tu sa do verejného obstarávania zapojili traja uchádzači, najnižšia ponuka v hodnote 112 300 eur predstavuje úsporu 52 100 eur oproti jedinej platnej z prvého obstarávania.

Služby pre mesto na základe zmluvy dodáva za vyššie uvedenú sumu víťaz druhej súťaže, spoločnosť TRADE GRUPPE s.r.o. Takýto postup potrestal Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) pokutou vo výške 2 807,50 eur:

„Úrad pre verejné obstarávanie v súčasnosti nemá legislatívnu možnosť prihliadnuť na skutočnosť, že verejný obstarávateľ aj pri možnom skrátenom konaní vlastne chráni svoje prostriedky. Nemôže mu teda ani odpustiť pokutu a to aj napriek tomu, že mesto dokázateľne šetrilo verejné zdroje,“ bráni sa oddelenie verejného obstarávania Mestského úradu v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina