Žilinská nemocnica získala pre novorodenecké oddelenie 14 monitorov dychu a 208 balení plienok


Foto: Žilinská nemocnica získala pre novorodenecké oddelenie 14 monitorov dychu a 208 balení plienok Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina získalo dar v podobe 14 najnovších monitorov dychu a 208 balení plienok. Nové moderné prístroje nahradia staršie, ktoré musela nemocnica vyradiť v rámci pravidelnej obnovy a zaistenia najvyššej bezpečnosti. Dar venoval dlhoročný partner Nadácia Križovatka.

Monitor dychu BabySense je historicky prvým výrobkom na svete svojho druhu, spĺňa náročné klinické skúšky a zároveň je Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv registrovaný ako zdravotnícka pomôcka.

„Momentálne máme opäť každú jednu postieľku našich bábätiek vybavenú takýmto kvalitným monitorom dychu, vďaka ktorému majú u nás mamičky istotu, že ich novorodeniatka bez problémov dýchajú. Vzhľadom na nevyhnutnú presnosť a bezpečnosť je potrebný pravidelný servis a obmena týchto prístrojov, preto sme radi, že sa vždy môžeme obrátiť na nadáciu, ktorá profesionálne stráži dych detí v našej nemocnici už 12 rokov,“ uviedol generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.


Dar venovala Nadácia Križovatka | Zdroj: FNsP Žilina

Mimovládna nezisková organizácia Nadácia Križovatka spustila projekt Mamička dýcham ešte v roku 2008. Odvtedy do fakultnej nemocnice v Žiline darovala už desiatky monitorov dychu. Posledné prístroje venovala vďaka finančnej podpore Malokarpatskej komunitnej nadácie Revia, spoločnosti Lyreco a INTERSYSTEM EU.

Monitory pomáhajú zabrániť následkom Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat u ohrozených detí do jedného roku života

„Monitor zaznamenáva dýchanie dieťaťa a pokiaľ by došlo k jeho zlyhaniu alebo by sa vyskytli apnoe pauzy či iné nepravidelnosti dychu, okamžite na to upozorní zvukovým a svetelným signálom, aby mohol rodič včas poskytnúť bábätku prvú pomoc,“ priblížila primárka oddelenia neonatológie FNsP Žilina Katarína Jackuliaková. 


Syndróm spôsobuje zástavou dychu v spánku náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Pravdepodobne ide o poruchu dýchania, ktorá vzniká už v tehotenstve a podieľa sa na nej viacero rizikových faktorov, napríklad fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť nedonosených detí alebo dvojčiat, rovnako však rôzne oslabenia detského organizmu a choroby dýchacích ciest.

Tento rok požičali v rámci FNsP Žilina monitory do viac ako dvesto rodín

Podľa riaditeľky Nadácie Križovatka Táni Tomasch je cieľom organizácie nielen vybaviť monitormi dychu všetky slovenské pôrodnice, no taktiež priniesť strážcov do domácností po prepustení z nemocnice.

„Monitory dychu aj požičiavame, na novorodeneckom oddelení žilinskej nemocnice stačí nahlásiť záujem a na bezpečný spánok detí sa rodičia môžu spoľahnúť i po návrate domov. Opätovne ale pripomínam, že monitor na problém len upozorní, prvú pomoc už musí podať mamička alebo otecko,“ zdôraznila T. Tomasch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS FNsP Žilina