Za apríl prenocovalo v Žilinskom kraji 987 osôb, návštevnosť klesla o 99 percent


Foto: Za apríl prenocovalo v Žilinskom kraji 987 osôb, návštevnosť klesla o 99 percent Foto: ilustračné - pixabay.org

Apríl bol prvým mesiacom, v ktorom sa naplno prejavili dopady opatrení na zamedzenie šírenia nákazy koronavírusu. Medzi najviac postihnuté sektory podnikania patrí cestovný ruch, prepady počtu návštevníkov a prenocovaní pocítil aj Žilinský kraj.

Na celom jeho území sa za štvrtý mesiac ubytovalo 987 turistov. Z nich bolo 35 cudzincov a 952 domácich, v medziročnom porovnaní s aprílom 2019 ide o pokles na 1,2 percenta. Menej než tisíc osôb spolu prenocovalo 3 411 krát. Vyplýva to z najnovších štatistík vývoja cestovného ruchu v ubytovacích zariadeniach, ktoré potvrdili negatívny dopad opatrení: 

„Cestovný ruch patrí medzi najviac zasiahnuté odvetvia ekonomiky opatreniami prijatými proti šíreniu ochorenia COVID-19. Vývoj ubytovacej štatistiky cestovného ruchu bol preto v apríli 2020 veľmi špecifický. Takmer úplné uzatvorenie prevádzok cestovného ruchu a radikálne obmedzenia cestovania na národnej, ale aj medzinárodnej úrovni viedlo k poklesu návštevnosti, aj prenocovaní o takmer 100 percent,“ informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR). 

Firmy očakávajú pokles počtu zamestnancov, zameranie neplánujú meniť

Štatisti realizovali aj osobitný prieskum v kľúčových odvetviach tuzemskej ekonomiky. Z neho vyplynulo, že až 88 percent firiem bojovalo s prepadmi tržieb. Do prieskumu poskytlo odpovede 434 firiem či podnikov zo štyroch odvetví ekonomiky - obchodu, priemyslu, stavebníctva a vybraných trhových služieb.


Približne tretine z nich poklesli tržby do 25 percent, ďalšia viac než polovica zaznamenala vyšší prepad. Nad 50 percentnú hranicu výpadku tržieb v porovnaní s minuloročným obdobím sa dostala približne štvrtina podnikov:

„Najvýraznejšie bolo postihnuté odvetvie vybraných trhových služieb, v ktorom až 74,2 % podnikateľských subjektov riešilo poklesy tržieb. Odvetvie zahrňuje o. i podnikanie s nehnuteľnosťami, cestovné kancelárie, právne, účtovnícke a administratívne služby, stávkové kancelárie či napríklad kadernícke a kozmetické služby,“ uvádza úrad. 

Až 73 percent z dopytovaných firiem očakáva pokles počtu zamestnancov do výšky jednej štvrtiny vlastných personálnych kapacít. Pri spoločnostiach s 250 až 499 zamestnancami očakáva takéto znižovanie stavov celkovo 8 z 10 podnikov. Prieskum ukázal aj to, že absolútna väčšina spoločností neuvažuje o zmene doterajšej podnikateľskej činnosti na inú.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu