AKTUÁLNE: V okrese Žilina evidujú dve pozitívne testované osoby na koronavírus


Foto: AKTUÁLNE: V okrese Žilina evidujú dve pozitívne testované osoby na koronavírus Foto: ilustračné - pixabay

K štyrom novým prípadom na Kysuciach, v dôsledku ktorých uzatvorili základné aj materské školy, pribudli ďalšie dva v okrese Žilina. Nákazu u dvoch osôb odhalili aj vďaka preventívnemu testovaniu, sú v domácej izolácii:

„V súvislosti s okresom Žilina evidujeme v súčasnosti dva pozitívne prípady. Jeden prípad má súvislosť s banskou činnosťou na severe Moravy, je v domácej izolácii bez klinických príznakov,“ potvrdil regionálny hygienik Martin Kapasný z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Druhý prípad súvisí podľa našich informácií s osobou zamestnanou u telekomunikačného operátora v jednom z obchodných centier v Žiline, pozitivitu u nej odhalili na základe preventívneho šetrenia pre kontakt s inou pozitívnou osobou s bydliskom mimo žilinského okresu: 

„Druhá pozitívna osoba je v domácej karanténe v prechodnom bydlisku mimo okresu Žilina. Má pracovisko v okrese Žilina, pri svojom pracovnom zaradení neprichádza štandardne do styku s klientmi. Priestory pracoviska boli uzavreté a dezinfikované,“ potvrdil Kapasný.

Hygienici pristúpili k identifikovaniu kontaktov pozitívne testovanej osoby  a aj keď u nich prvý test nepreukázal nákazu, títo ľudia poputujú do preventívnej domácej karantény na dva týždňe:


„Okrem tejto jednej osoby boli ďalšie identifikované potenciálne kontakty, všetky boli vyšetrené s negatívnym výsledkom. V rámci štandardných postupov, napriek prvému negatívnemu výsledku, im bola vzhľadom na inkubačnú dobu nariadená 14-dňová karanténa v domácom prostredí. Ide o štandardný postup pri podobných prípadoch,“ uzavrel regionálny hygienik.

Opatrenia v zmiernenom formáte platia naďalej

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pripomína, že postupné uvoľňovanie opatrení a otváranie hraníc prináša so sebou aj väčšiu mieru rizika importovania ochorenia COVID-19 na naše územie:

„Preto je stále potrebné správať sa zodpovedne a dbať na účinné hygienické opatrenia ako je dôkladné umývanie rúk, sociálny dištanc od cudzích osôb, respiračná hygiena, nosenie rúšok v interiéroch, preplnených priestoroch, verejnej hromadnej doprave, na hromadných podujatiach a podobne,“ vyzývajú hygienici.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu