Stav vodných tokov v Žilinskom kraji je ustálený, hasiči situáciu monitorujú


Foto: Stav vodných tokov v Žilinskom kraji je ustálený, hasiči situáciu monitorujú

Po silných a pretrvávajúcich dažďoch v rozmedzí od šrtvrtka 18. júna do soboty 20. júna 2020 došlo na viacerých vodných tokoch v Žilinskom kraji k zvýšeniu vodných hladín. Pre nárazový prívalový dážď muselo mesto Žilina vyhlásiť 3. stupeň povodňovej aktivity, najviac zasiahli povodne mestské časti Vranie, Budatín a Považský Chlmec.

Druhý a následne aj tretí stupeň povodňovej aktivity sa týkal potokov Vranka v Žiline - mestská časť Vranie a Veselianka v okrese Námestovo.

„V sobotu 20. júna a v nedeľu 21 júna bol vykonaný monitoring vodných tokov na miestach zvýšeného nebezpečenstva vybreženia. Na celom území Žilinského kraja je v súčasnosti stav hladín sledovaných vodných rokov ustálený, v obci Moškovec v okrese Turčianske Teplice je čiastočne vybrežená rieka Turiec, na riekach Kysuca a Rajčianka je zaznamenaný pokles vodných hladín,“ potvrdil Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského záchranného zboru v Žiline.


V súvislosti so zvýšenými hladinami vodných tokov profesionálni hasiči nezasahovali, avšak situáciu stále monitorujú. V okresoch Čadca, Námestovo a Tvrdošín platí od včerajšieho dňa hydrologická výstraha II. stupňa, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Vo všetkých ostatných okresoch Žilinského kraja s výnimkou Turčianskych Teplíc platí výstraha SHMÚ prvého stupňa. 

 

Zdroj: SHMÚ



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HaZZ Žilina