VIDEO: Niektorí cyklisti jazdia cez priechody pre chodcov, po upozornení ukazujú vulgárne gestá


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Počet cyklistov na cestách v Žiline neustále stúpa. Rovnako pribúdajú aj rôzne situácie, v ktorých sa stretávajú vodiči motorových vozidiel s cyklistami. Niekedy ide len o drobné kolízne situácie, ktoré vznikajú kvôli nepozornosti, občas sa ale objavia aj prípady, kedy dochádza ku konfliktom, vyhrážkam a vulgárnemu správaniu.

Na tie nás upozorňujú aj čitatelia, nie vždy sa im ale podarí zachytiť ich na video.S jedným takýmto prípadom sa na nás obrátil aj vodič Dávid, ktorý dnes 23. júna popoludní narazil na skupinku cyklistov v mestskej časti Bôrik.

Tí sa presúvali po chodníku určenom pre chodcov a následne prešli križovatku cez priechod pre chodcov. Z bezpečnostného hľadiska je v niektorých prípadoch lepšie, ak cyklista namiesto cesty využije chodník, často sa však stáva, že cyklisti náhle vchádzajú z chodníkov na cesty či priechody a vodiči nestíhajú reagovať.

Dávid dnes cyklistov len upozornil, že cez priechod sa nemá na bicykli jazdiť, ale musí sa tlačiť. Dočkal sa len vulgárnej reakcie: „Cyklisti schádzali z chodníka na priechod pre chodcov, kde nemajú čo robiť. Keď som ich upozornil, tak mi pán na bicykli povedal agresívnym štýlom „čo je?! Však prechod nie?“. Oponoval som mu, že ale on je na bicykli a na bicykli sa po priechode nejazdí. Na to som od neho dostal prostredník ako odpoveď,“ opísal dnešný prípad.

Mnohí cyklisti si nerobia ťažkú hlavu z pravidiel cestnej premávky a pritom sami sú jej účastníkmi a mali by ich dodržiavať. Často jazdia po chodníkoch, náhle schádzajú na cestu a vytvárajú zbytočné kolízne situácie. V mnohých prípadoch tiež jazdia dvaja či traja vedľa seba a bránia autám v ich predchádzaní.


Ako je to s prechádzaním cyklistov cez priechody?

  • chodec - účastník cestnej premávky pohybujúci sa pešo, osoba ktorá, tlačí bicykel alebo motocykel  
  • vodič - osoba, ktorá vedie vozidlo
  • vozidlo - motorové vozidlo, nemotorové vozidlo a električka
  • nemotorové vozidlo - prípojné vozidlo, vozidlo pohybujúce sa pomocou ľudskej sily alebo zvieracej sily (teda aj bicykel)

Podľa vyhlášky o cestnej premávke jasne platí, že pokiaľ chce cyklista použiť priechod pre chodcov, nesmie jazdiť, ale musí bicykel tlačiť, pretože iba v takom prípade je z neho chodec. Ak na bicykli jazdí, je to vodič nemotorového vozidla. Jazdiť na bicykli smie iba cez priechod pre cyklistov, avšak aj to len za jasne stanovených pravidiel.

„Pred vjazdom na priechod pre cyklistov sa cyklista musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva. Cyklista môže prechádzať cez vozovku, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonúti ich vodičov k zmene smeru alebo rýchlosti jazdy. Na priechode pre cyklistov sa jazdí vpravo,“ uvádza sa v zákone.

Na podobný prípad nás upozornil čitateľ aj pred rokom




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu