Nemocnicu navštívil minister Čislák, o ďalšom postupne rozhodne v najbližších dňoch


Foto: Nemocnicu navštívil minister Čislák, o ďalšom postupne rozhodne v najbližších dňoch

Dovedna 77 výpovedí spôsobilo vo Fakultnej Nemocnici s Poliklinikou v Žiline nemalé problémy. Situáciu prišiel v pondelok osobne preveriť minister zdravotníctva Viliam Čislák. Po návšteve zariadenia uviedol, že potrebuje čas na preverenie situácie, pretože informácie, ktoré dostal, boli protichodné. Pripomenieme, že 64 zdravotných sestier a 13 lekárov svoje výpovede nestiahlo aj napriek odvolaniu riaditeľa žilinskej fakultnej nemocnice Štefana Voláka. To totiž nerieši zlú situáciu a preťažovanie personálu a kapacít.

Problém nedokázal minister identifikovať

Informácie, ktoré minister dostal z viacerých strán, sa líšili. “Niektoré veci si musím preveriť, aby to rozhodnutie bolo správne a optimálne pre všetkých pracovníkov. Musím zistiť, kde je vlastne problém a tento týždeň dám určite výslednú informáciu, čo plánujem realizovať v tejto nemocnici. Ešte budem komunikovať s viacerými ľuďmi z tejto nemocnice. Ale ešte raz chcem povedať toľko, dajte mi niekoľko dní, aby som povedal, akým spôsobom budeme ďalej v tejto nemocnici postupovať. Aj čo sa týka požiadaviek sestier, napríklad ohľadom pani námestníčky,” reagoval na podstatné skutočnosti Čislák.

Zlá situácia nie je len v nemocnici v Žiline

Aktuálne je v Žiline vo výpovedi 13 lekárov, jedna lekárka svoju výpoveď stiahla. Minister navrhol dnes už bývalému riaditeľovi Štefanovi Volákovi, aby odstúpil. Ten jeho radu poslúchol a učinil tak. Minister však avizoval, že podobné problémy eviduje aj v iných nemocniciach. “Každý deň som s pánom riaditeľom Volákom komunikoval. A v podstate, problémy sú aj v iných nemocniciach. Takže s riaditeľmi komunikujem. Oni majú vytvorený vlastný manažment, podľa ktorého má fungovať nemocnica. V tejto chvíli nastal bohužiaľ problém a pán riaditeľ bol odvolaný,” povedal na margo zlej situácie minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Na situáciu zareagoval aj poslanec Mestského zastupiteľstva Martin Kapitulík spolu so stranou SIEŤ. Podľa ich názoru by v komisii na výberové konanie na riaditeľa Fakultnej nemocnice v Žiline by mali okrem ministerských úradníkov sedieť aj zástupcovia lekárov a zdravotných sestier, uviedla vo svojom dnešnom stanovisku strana SIEŤ. “Po všetkých udalostiach, ktorých sme v poslednom čase svedkami sme presvedčení, že jediným správnym riešením je, aby boli s novým riaditeľom spokojné sestry aj lekári,” uviedol žilinský líder SIETe Kapitulík.

V prípade nestiahnutia výpovedí zo strany sestier hrozí, že bez personálu zostane zatvorená JIS (jednotka intenzívnej starostlivosti) a traumatologické oddelenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu