Riaditeľ nemocnice Volák odstúpil z funkcie


Foto: Riaditeľ nemocnice Volák odstúpil z funkcie

Riaditeľka Komunikačného odboru rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková informovala o tom, že riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice Štefan Volák odstúpil z funkcie. K vyvodeniu osobnej zodpovednosti ho vyzval minister zdravotníctva Viliam Čislák. “Po napätej situácií v Žiline, ktorá vyvrcholila výpoveďami sestier z centrálnej JIS, sa minister zdravotníctva Viliam Čislák osobne zaujímal o situáciu v Žilinskej nemocnici. Vyzval riaditeľa Štefana Voláka, aby prijal osobnú zodpovednosť za vzniknutú situáciu. Riaditeľ túto výzvu prijal a odstúpil,” uviedla Čižmáriková v stanovisku pre médiá.

Výpovede podali aj sestry na žilinskej JIS

Z dôvodu neschopnosti manažmentu a dlhodobého zúfalstva podalo 25 sestier na Jednotke Intenzívnej Starostlivosti (JIS) výpovede. Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová uviedla, že sestry dlhodobo upozorňovali na vysokú pracovnú záťaž v podobe veľkého počtu nadčasových hodín či vysokého počtu pacientov na jednu sestru. “V dôsledku toho odmietli podávať intravenózne injekcie, čo spôsobilo kolaps oddelenia. Situácia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina je veľmi zlá, keď sa 25 sestier odhodlalo podať výpovede, čo na Slovensku nie je štandardné pre sestry.”

“Ich rozhodnutie považujeme za krok zúfalstva z dlhodobo nahromadených problémov, ktoré sú jednoznačne výsledkom neschopnosti manažmentu nemocnice. Vyzývame ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby okamžite odvolal riaditeľa nemocnice a spravil tam poriadok,” uviedla v piatok Lazorová. Dodala, že problémy sestier nie sú len záležitosťou žilinskej nemocnice, nie je vylúčené podobné konanie aj v iných zariadeniach. Komora je tiež pripravená sestrám poskytnúť právnu pomoc.

foto: hnonline.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu