Lekári v Žiline plánuju odvolať riaditeľa nemocnice Štefana Voláka


Foto: Lekári v Žiline plánuju odvolať riaditeľa nemocnice Štefana Voláka

Situácia nespokojnosti v žilinskej fakultnej nemocnici pokračuje, lekári podpisujú petíciu za odvolanie riaditeľa Štefana Voláka. Na podporu tohto kroku vyzývajú aj pacientov. Informoval o tom predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. “Je to petícia za vyvodenie zodpovednosti voči vedeniu tejto nemocnice, pretože tých káuz a protestov, ktoré riaditeľ Štefan Volák spôsobil v tejto nemocnici, je už príliš veľa na to, aby túto situáciu ustál. Boli by sme radi, keby sa vyjadrili už aj pacienti - obyvatelia Žiliny. Tá petícia je na oddeleniach, keď sa nejakí pacienti pridajú, určite to pomôže tej situácii,” uviedol Visolajský. Zatiaľ nevie, aký počet lekárov sa pod petíciu podpísal. Myslí si však, že žiadny lekár nebude mať problém s pripojením sa pod myšlienku petície.

Riaditeľ hľadá náhradu za lekárov vo výpovednej lehote na internom oddelení

Z celkového počtu 19 lekárov je na internom oddelení žilinskej nemocnice 13 stále vo výpovednej lehote. Odborári uviedli, že riaditeľ už za nich hľadá náhradu. “Aj keď pán riaditeľ nájde náhradu za 13 internistov, ktorí sa uplatnia hocikde inde, nijako sa tým nevyrieši problém žilinských pacientov na internom oddelení, kde sú neadekvátne podmienky a nedostatok lôžok. Lekári, ktorí tu pracujú a chcú sa o pacientov adekvátne starať, nemajú kde týchto pacientov prijímať. Ani nariadenie riaditeľa, aby týchto pacientov neprijali alebo ich skorej prepúšťali domov, problém týchto chorých ľudí nevyrieši. Práve preto dali lekári výpovede,” dodal Visolajský.

Vyjadrilo sa aj ministerstvo, väčšina lekárov si vraj neželá návrat bývalého primára

Podľa prehlásenia Ministerstva zdravotníctva si v súvislosti so situáciou na internom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline väčšina pracovníkov tohto oddelenia neželá návrat primára Vladimíra Spišáka. Tomu vedenie nemocnice vyčítalo neschopnosť riešiť situáciu a ukončilo s nim pracovný pomer dohodou. Riaditeľka komunikačného odboru ministerstva Zuzana Čižmáriková dodala, že pracovníci oddelenia listom informovali ministra zdravotníctva Viliama Čisláka - v prípade návratu primára Spišáka sú pripravení podať hromadnú výpoveď.

Pod list sa podľa informácií ministerstva podpísalo 79 z celkovo 89 pracovníkov interného oddelenia. “Katastrofálna situácia pretrváva na našom oddelení už niekoľko rokov a je výsledkom najmä nezáujmu, nekonania a neochoty bývalého primára Vladimíra Spišáka komunikovať s personálom. Situácia vznikla dlhodobým neriešením problémov, okrem napísania niekoľkých listov, nikdy sa osobne neangažoval na zmene tohto stavu,” uvádzajú pracovníci v liste.

Predseda odborového združenia spochybnil list aj skutočnosti v ňom

Peter Visolajský list spochybnil, podpísaní su podľa neho aj lekári, ktorí pracujú na oddelení len krátko. A tiež dlhodobo práceneschopní lekári. Podozrenie vyslovil aj vo veci podpisov. “Mám veľké podozrenie, že je to prezenčná listina prevádzkovej schôdze, ktorá sa netýka tohto listu,” uviedol Visolajský.

Aktuálne plynie dvojmesačná výpovedná lehota 13 lekárom, jedna lekárka svoju výpoveď z konca februára stiahla. Ministerstvo zdravotníctva však skonštatovalo, že v súčasnosti klinika funguje a je na nej dostatok lekárov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu