Národná banka Slovenska navrhuje obmedziť používanie 1 a 2 centových mincí


Foto: Národná banka Slovenska navrhuje obmedziť používanie 1 a 2 centových mincí Foto: ilustračné - pixabay

Z celkového počtu 870 miliónov kusov euromincí v obehu na Slovensku je viac než 60 percent jedno- a dvojcentových, Národná banka Slovenska (NBS) aj na základe prieskumu Eurobarometru plánuje rokovať o obmedzení ich používania.

Aj keď tvoria dve najmenšie mince takmer dve tretiny kovových platidiel v peňaženkách, na celkovej nominálnej hodnote sa podieľaju najviac 4 percentami. Na jedného obyvateľa Slovenska pripadá až 92 kusov týchto najmenších euromincí

„Majú vysokú mieru straty z obehu, inak povedané, Národnej banke sa z obehu nevracajú. Strata pri jednocentovke je približne 60 percent, dvojcentovke 40 percent. Priemerná strata pri všetkých ostatných minciach spolu je približne 8,5%. Úspora pre banky či obchodníkov by pri zaokrúhľovaní cien by mohla dosiahnuť 15-20 percent z celkových nákladov na manipuláciu s euromincami a ich spracovanie,“ vysvetľuje v stanovisku k návrhu NBS.

Malé mince obťažujú tri štvrtiny populácie

Slováci patria v prieskume medzi členskými štátmi eurozóny k tým, ktorých najviac obťažuje používanie jedno- a dvojcentoviek. Podľa Eurobarometra je až 74% Slovákov za zrušenie ich používania, priemer eurozóny je 65%.


Obmedzenie používania by mohlo priniesť aj redukciu negatívnych dopadov na životné prostredie, keďže by došlo k zníženiu intenzity ich prepravy a tiež obmedzeniu spotreby obalových materiálov.

Analytici banky navrhli aj dva varianty možné zaokrúhľovania konečnej sumy nákupu tovarov. Prvý spôsob zaokrúhľovania na “najbližších 5 centov” používa všetkých päť krajín (Fínsko, Belgicko, Holandsko, Írsko a Taliansko), ktoré už obmedzili používanie 1 a 2 centových euromincí v obehu.

Zdroj: Národná banka Slovenska

K prvému spôsobu sa prikláňa aj NBS: „Výhodou prvého spôsobu zaokrúhľovania je nižší rozdiel medzi pôvodnou sumou nákupu a zaokrúhlenou sumou nákupu, čo môže mať menší dopad na rozdiel medzi reálnou a zaokrúhlenou cenou pre obchodníkov ako aj menšie rozdiely pri výslednej cene nákupu realizovanej v hotovosti alebo bezhotovostne. Druhý spôsob by zase eliminoval prípadné minimálne dopady na výslednú cenu pre spotrebiteľa, ktorá by mohla byť prakticky nulová.“

Podľa simulácií národnej banky by domácnosti na nákupoch zaplatili o približne 0 až 2 dva centy mesačne viac v porovnaní s dnešným stavom. Členské štáty nemôžu zrušiť mince, môžu však obmedziť ich používanie formou zaokrúhľovania. Potrebná by na to bola zmena v Zákone o cenách, ktorý spadá do agendy Ministerstva financií SR.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu