Deviataci v Žilinskom kraji môžu vyberať z voľných miest na školách v druhom kole príjmačiek


Foto: Deviataci v Žilinskom kraji môžu vyberať z voľných miest na školách v druhom kole príjmačiek Foto: Žilinský samosprávny kraj

Deviataci v Žilinskom kraji, ktorí sa nedostali na zvolenú strednú školu, si môžu vybrať z voľných miest, ktoré sa nenaplnili po prvom termíne prijímacieho konania. Mali by to stihnúť do piatku 19. júna, kedy uplynie termín na podávanie prihlášok.

Pri rozhodovaní o strednej škole si mohli deviataci podať celkom štyri prihlášky na stredné školy. Prijímacie konanie sa tento rok  realizuje inak vzhľadom na bezpečnostné opatrenia proti ochoreniu COVID-19.

„Klasické prijímacie skúšky sa nekonali, školy vytvorili na základe doručených prihlášok poradie prihlásených žiakov na štúdium, ktoré vychádzalo z prospechu na základnej škole a výsledkov súťaží. Tak to bude aj v prípade druhého termínu,“ uviedla riaditeľka odboru školstva a športu Janka Školová.


Ak bol žiak prijatý na viac škôl, musel sa rozhodnúť do 4.júna, dokedy bolo potrebné doručiť škole potvrdenie o nastúpení alebo nenastúpení žiaka na strednú školu. Po prvom kole prijímacieho konania sa podarilo na 100% obsadiť 30 škôl v pôsobnosti Žilinskej župy.

Prehľad voľných miest po májových termínoch prijímacích skúšok na župné stredné školy k 15. júnu je dostupný na tomto odkaze. V Žiline hlásia voľné miesta Konzervatórium na ulici J. M. Hurbana, Stredná odborná škola podnikania, Stredná odborná škola dopravná, Stredná odborná škola stavebná, Spojená škola v Žiline-Bytčici či Spojená škola-Stredná športová škola

Študenti župných stredných škôl sa vrátia na pár dní do svojich lavíc ešte v tomto školskom roku. „V tomto prípade sme nechali rozhodnutie v rukách riaditeľov, ktorí najlepšie vedia, aké majú možnosti a potreby do konca školského roka. Máme informácie, že niektoré školy budú otvorené celý posledný týždeň –n apríklad Jazyková škola v Žiline, väčšina však privíta študentov na posledné dva júnové dni (29.06. a 30.06.). Tento čas využijú najmä na vrátenie učebníc, odovzdanie vysvedčení a rozlúčku so žiakmi pred letnými prázdninami,“ dodala Školová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj