FOTO: Výstavbu cyklomagistrály Terchovská dolina slávnostne zahájili, hotová má byť v roku 2022


FOTO: Výstavbu cyklomagistrály Terchovská dolina slávnostne zahájili, hotová má byť v roku 2022
Galéria: 9 fotiek

Dnes 17. júna 2020 bola slávnostne zahájená výstavba cyklomagistrály do Terchovskej doliny, ktorej cieľom je vybudovanie cyklistickej komunikácie vrátane doplnkovej infraštruktúry z obce Teplička nad Váhom až do Belej.

Viac než 23 kilometrov nového cyklochodníka by malo byť postavených do roku 2022. Trasa bude prechádzať obcami Belá, Lysica, Stráža, Krasňany, Varín, Gbeľany, Nededza a Teplička nad Váhom.

Výstavbu zrealizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra (OOCR), patriaca pod mesto, vďaka eurofondom z Integrovaného regionálneho operačného programu. Vznik cyklotrasy podporila aj Nadácia Kia Motors Slovakia, časť bude prechádzať práve popri oplotení továrne kórejskej automobilky.

Finančné prostriedky v celkovej výške 6,3 mil. eur získala OOCR z Integrovaného regionálneho operačného programu. Partner projektu, Nadácia Kia Motors Slovakia, sa na financovaní bude podieľať sumou vyše 314-tisíc eur do ukončenia projektu v roku 2022. OOCR Malá Fatra vynaložila od roku 2014 na projekt finančné prostriedky vo výške 350-tisíc eur, 80 % z nich financovalo mesto Žilina.

Na slávnostnom zahájení nechýbali starostovia obcí, ktorí spolu priviazali stuhy do jednej. Po dokončení v roku 2022 ju spoločne prestrihnú, čím cyklomagistrálu otvoria. Aktu štartu výstavby sa zúčastnili aj riaditeľ Kia Motors Slovakia Kyong-Jae Lee a primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. 



Cieľovou skupinou projektu sú predovšetkým obyvatelia regiónu Terchovskej doliny, ktorí denne dochádzajú za prácou. Vďaka novej trase by mali mať možnosť využívania bezpečnej a ekologickej alternatívy k motorovej doprave:

„Zvyšovanie atraktivity nemotorovej dopravy je realizované zvolenou trasou prechádzajúcou nižšie uvedenými obcami, ktorá vedie nenáročným terénom popri vodnom toku a v blízkosti cesty II/583, ktorú odbremení od nebezpečných stretov cyklistov s motorovou dopravou. Projekt sa zameriava na zatraktívňovanie cyklistiky aj prostredníctvom inštalácie nabíjacích staníc na elektrobicykle, ktoré budú v katastri každej dotknutej obce,“ uvádza schválený eurofondový projekt. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu