Podnikateľ Trabelssie odmietol modifikáciu návrhu dohody, najreálnejšie sú súdne spory


Foto: Podnikateľ Trabelssie odmietol modifikáciu návrhu dohody, najreálnejšie sú súdne spory Foto: ilustračné

Na začiatku júna prezentovala časť poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline ich podmienky na modifikáciu dohody o usporiadaní vzájomných vzťahov medzi mestom a spoločnosťami Georgea Trabelssieho, za stanovisko sa postavilo 16 poslancov. Tí majú spolu tesnú nadpolovičnú väčšinu žilinského zastupiteľstva.

Primátor Peter Fiabáne a právni zástupcovia mesta ich požiadavky tlmočili protistrane, ktorá ich neprijala. Uviedol to v svojom dnešnom blogu primátor s tým, že mestu sa možnosti mimosúdneho vysporiadania vyčerpávajú a alternatíva súdnych sporov je čoraz reálnejšia.

Medzi podmienkami väčšiny poslancov je napríklad započítanie celej investície mesta do parkovacieho domu pod Mirage vo výške 7,8 miliónov eur či nezapočítavanie trhovej ceny pozemku na Karpatskej ulici, ktorý mesto previedlo za symbolickú jednu korunu. Protistrana tieto podmienky označila za jednostranné:

„Náš klient (skupina SIRS) má záujem na konštruktívnej úprave vzájomných vzťahov s mestom Žilina. Požiadavky vyslovené skupinou poslancov nie sú založené na právnom základe, nie je jasná ich ekonomická logika, sú jednostranné a pre nášho klienta nie sú prijateľné. Zároveň si Vám dovoľujeme zopakovať, že nie je záujmom nášho klienta o sporové riešenie vzájomných vzťahov ale v prípade sporového riešenia vzájomných vzťahov hrozia podľa nášho názoru mestu Žilina zásadné ekonomické škody,“ uviedli zástupcovia protistrany. 

Poslanci budú hlasovať o vyvolaní súdnych sporov

Podľa stanoviska sú zástupcovia skupiny SIRS naďalej pripravení rokovať o vysporiadaní vzájomných vzťahov, ešte jedno kolo vzájomných rokovaní za cieľom dosiahnutia kompromisu by rád absolvoval aj primátor. Sám ale priznáva, že šanca na nájdenie uspokojivého riešenia nie je významná:


„Šanca, že sa niečo také podarí je pomerne malá, ale vzhľadom na vážnosť rozhodnutia, pred ktorým stojíme, si pokladám za povinnosť sa o ňu pokúsiť. Tak či onak, v najbližších týždňoch nás čaká jedno z najťažších rozhodnutí v novodobej histórii Žiliny. Verím, že pri konečnom rozhodovaní nebude spravodlivosť zneužívaná a nasadzovaná ako maska zakrývajúca politické ambície či populizmus.“ 

Pre posun vo vývoji bude zvolané mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, poslanci by na ňom mali odobriť vyvolanie súdnych sporov s Trabelssieho spoločnosťami. Fiabáne v blogu načrtol aj možné výhody a nevýhody, ktoré zo súdnych sporov môžu pre samosprávu vyplynúť. Ako pri väčšine obdobných konaní, do hry vstupuje najmä neistota: 

Mesto Žilina môže získať pod kontrolu parkovanie v meste, tak ako som to pred voľbami sľúbil. Okrem parkovacej spoločnosti mesto podá viacero paralelných žalôb vo veciach, kde veríme, že máme veľkú šancu uspieť. Reakciou na žaloby zo strany mesta budú ale aj žaloby na mesto zo strany SIRS. Keďže spoločnosť SIRS má s mestom Žilina právoplatne uzavreté dohody z minulosti, ktoré mesto neplnilo, tieto žaloby môže skupina SIRS vyhrať. Výsledkom môžu byť straty pre mesto Žilina potenciálne v miliónoch eur,“ doplnil primátor.

Zároveň upozornil, že počas doby trvania sporov, ktorá sa môže natiahnuť na roky, sa mesto nedostane k chátrajúcim športoviskám a objektom. Rizikom je aj neúspech v jednotlivých konaniach, keďže podľa primátora sa Trabelssie v minulosti k majetku či spoločnostiam mesta dostal legálne, hoci morálne odsúdeniahodným spôsobom. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu