Tragédia vo Vrútkach je zneužívaná na šírenie nenávisti a polarizáciu spoločnosti


Foto: Tragédia vo Vrútkach je zneužívaná na šírenie nenávisti a polarizáciu spoločnosti Foto: Polícia SR

Včerajšia tragédia na základnej škole v meste Vrútky vyvolala v spoločnosti významný ohlas, len 22-ročný bývalý žiak zaútočil nožom v škole na dospelých pracovníkov aj žiakov.

Jeho útok neprežil zástupca riaditeľky školy Jaroslav Budza. Univerzitná nemocnica v Martine prijala po čine 5 ľudí, z toho troch dospelých a dve deti, ktoré navštevovali prvý stupeň. 

Páchateľa zastrelili príslušníci hliadky polície, ktorá bola k miestu v čase ohlásenaia incidentu najbližšie. Obaja policajti Jakub a Tomáš dohromady odslúžili v policajnom zbore sedem rokov, ani jeden z nich nemá viac ako 30 rokov. Za cieľom zneškodniť páchateľa a ukončiť jeho útek ho prenasledovali aj za cenu zranenia: 

„Za páchateľom tohto otrasného činu sa rozbehli s vedomím rizika, ale s povinnosťou, ktorá je súčasťou ich poslania nielen v službe, ale aj mimo nej. V čo najrýchlejšom možnom čase eliminovali páchateľa za cenu vlastného zranenia. Iba vďaka ich promptnej reakcii nedošlo k ďalším obetiam na životoch. Nekontrolovateľné správanie páchateľa reálne ohrozilo kohokoľvek, kto by mu prišiel do cesty. Nielen vedenie a ďalší nadriadení, ale celý Policajný zbor je hrdý na Jakuba a Tomáša. Ste vzorom pre ďalších mladých policajtov, ale aj občanov, ktorí uvažujú nad prácou pre políciu,“ doplnil policajný prezident Milan Lučanský. 

Jeden z dvoch policajtov, ktorí prenasledovali útočníka a pri zásahu ich zranil. Zdroj: Polícia SR

Krátko po tragédii ju začali na šírenie nenávisti zneužívať rôzne stránky z takzvanej alternatívnej scény, využívajú k tomu klamlivé informácie o osobe páchateľa. Na šírenie dezinformácií za účelom polarizácie spoločnosti upozorňuje aj polícia. Ilustruje to aj na konkrétnom prípade jednej zo stránok, ktorej sa darí zámerne skreslené informácie šíriť:

„Za 15 hodín ich status získal 652 reakcií (lajkov atď.), 334 komentárov, a predovšetkým viac ako 2 700 zdieľaní. Všetky informácie, ktoré boli o útočníkovi zverejnené, sú nepravdivé. Status bol napísaný schválne tak, aby rozpútal vášne a vyvolal nenávisť voči určitej skupine obyvateľov.“

Polícia spresnila aj fakty, ktoré sú účelovo prekrúcané. Muž mal už v minulosti problém so zákonom, dostal napríklad pokutu 10 eur za fajčenie v priestoroch vlakovej stanice a v decembri 2019 sa nožom vyhrážal vlakvedúcej a výpravcovi.


Napriek tomu, že podľa dezinformácií ho nikto neriešil, ešte v ten deň ho polícia obvinila a na ďalší deň bolo ukončené skrátené vyšetrovanie v super rýchlom konaní. 

O navrhnutej obžalobe rozhodol súd tak, že mužovi zhabal dva kusy nožov a uložil mu trest odňatia slobody v dĺžke trvania osem mesiacov s podmienečným odkladom na 18 mesiacov. Aj keď pri vyšetrovaní trestných činov nezohráva rolu rasa či národnosť, polícia vyvrátila informáciu o tom, že bol muž rómskej národnosti. 

„Uvedené informácie sme zverejnili nad rámec našich povinností a zvyklostí, avšak toto zverejnenie považujeme za verejný záujem, keďže sú masovo šírené dezinformácie, ktorých jediným cieľom je vyvolanie nenávisti, čo by mohlo mať za následok agresívne fyzické útoky voči istej skupine osôb, čo mu chceme takýmto proaktívnym prístupom eliminovať,“ dodala polícia.

Status, ktorým polícia upozorňuje na účelovo šírené dezinformácie. Zdroj: Polícia

K podnecovaniu nenávistných emócií sa pridal aj poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a odsúdený rasista Milan Mazurek, ktorý klamlivo písal o “príslušníkovi diskriminovanej menšiny” a označil ho za narušeného magora.

Paradoxom je, že sám Mazurek natáčal v apríli 2019 video s niekdajším okresným predsedom Ľudovej strany Naše Slovensko v Poprade Jozefom Királym. Muž slovenskej národnosti je obžalovaný z úkladnej vraždy, podľa obžaloby mal bodať opakovane nožom a následne sa tela obete zbaviť hodením do potoka.

V prípade tohto činu ale Mazurek nevolil obdobne expresívne pomenovanie a niekdajšieho straníckeho kolegu neoznačil za narušeného magora. Strana sa vo vyjadrení od činu dištancovala a jej predseda to v televíznom výstupe označil za personálne zlyhanie a osobnú tragédiu.

Status, ktorý rasistický poslanec zmenil po trištvrte hodine a vypustil z neho časť o diskriminovanej menšine. Zdroj: Facebook


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu