O zdieľané bicykle v Žiline je opäť veľký záujem, počas mája boli vypožičané takmer 16-tisíckrát


Foto: O zdieľané bicykle v Žiline je opäť veľký záujem, počas mája boli vypožičané takmer 16-tisíckrát Foto: Mesto Žilina

Záujem Žilinčanov o zdieľané bicykle v rámci projektu BikeKIA rastie aj počas mimoriadnej situácie. Kvôli opatreniam sa pôvodný termín otvorenia novej sezóny posunul o mesiac a bicykle tak boli dostupné až od 1. mája. Už počas prvého mesiaca prevádzky si ich užívatelia vypožičali takmer 16 000 krát.

Od konca predchádzajúcej sezóny sa do systému BikeKIA registrovalo bezmála až 3-tisíc nových užívateľov, z nich 1 808 v priebehu mája. Najviac výpožičiek sa uskutočnilo dňa 22. mája, kedy si bicykle požičali 907-krát.

Pred otvorením sezóny za sprísnených hygienických opatrení bolo ťažké predpokladať záujem

„Obavy sa ukázali byť bezpredmetné, čo dokazuje aj zvyšujúci sa počet nových registrácií a výpožičiek bicyklov. Žilinčania, ale aj návštevníci krajského mesta majú bikesharing vo veľkej obľube, čo ma veľmi teší, pretože koncept „zelenej“ mobility je mi blízky. Vždy, keď je to čo len trochu možné, sa po našom meste presúvam či už na bicykli alebo peši,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.   

Aj napriek dočasnej nepriaznivej epidemiologickej situácii dosahuje popularita systému vzostupný trend aj v tomto roku. Prevádzkovateľ projektu, spoločnosť ARRIVA, sa vzhľadom na preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu zaviazala k dennej dezinfekcii bicyklov a naďalej vyzýva užívateľov na dodržiavanie hygienických bezpečnostných odporúčaní pri manipulácii s bicyklami.

Od mája si môžu v Žiline užívatelia vypožičať celkom 120 bicyklov na 20 staniciach

Od začiatku júna je opäť sprístupnená stanica Internáty Veľký diel,  ktorá bola z dôvodu rekonštrukčných prác na objekte, pri ktorom sa nachádza dočasne neprístupná. V novej sezóne pribudli v staniciach aj ďalšie stojany na bicykle, dnes je ich na 20 miestach v meste spolu 192.

Záujemcovia o službu sa môžu aj teraz bezplatne zaregistrovať prostredníctvom webu www.bikekia.sk alebo aplikácie, dostupnej bezplatne pre Android a iOS. Následne si budú môcť prostredníctvom smartfónu požičať bicykel zo stojana. Bikesharing v Žiline je bezplatný po dobu jednej hodiny.


Veľký záujem zaznamenali aj cyklobusy

Štart tohtoročnej cyklobusovej sezóny priniesol prekvapivé výsledky už počas prvého víkendu. Cyklobusy zo žilinskej autobusovej stanice vyrazili do troch obľúbených cykloturistických destinácií v Žilinskom kraji - do Terchovej, Novej Bystrice a Turčianskych Teplíc. Najväčší záujem bol o prevoz bicyklov smerom k Novej Bystrici.

Slovenská autobusová doprava (SAD) Žilina informovala, že väčšina cestujúcich boli turisti, pre ktorých sú tieto rýchle a bezpečné spojenia výhodné na prepravu do turisticky atraktívnych lokalít Terchovej, Bystrickej doliny so skanzenom na Vychylovke, či na prehliadku Turčianskych dolín, kopcov a hradov.

„Úspešný štart cyklobusovej sezóny, ktorý sme zaznamenali, dokázal, že cyklobusy majú svoje miesto na trhu a stávajú sa obľúbeným spôsobom prepravy za rôznymi športovými a oddychovými aktivitami cestujúcich. Pevne veríme, že pozitívny trend bude pokračovať aj naďalej počas celej tohtoročnej cyklobusovej sezóny 2020,“ spresňuje hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

Okrem troch destinácií zo žilinskej autobusovej stanice financuje Žilinský samosprávny kraj aj ďalšie dva spoje, tohtoročnou novinkou sú cyklobusy na Liptove. Vďaka nemu je tento druh dopravy za cyklozážitkami dostupný v každom regióne Žilinského kraja.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina