Žilina pokračuje v príprave kandidatúry na Európske hlavné mesto kultúry 2026


Foto: Žilina pokračuje v príprave kandidatúry na Európske hlavné mesto kultúry 2026 Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina pokračuje v príprave kandidatúry na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026, v utorok 9. júna 2020 po prvýkrát zasadala Programová rada pracovného tímu Žilina2026. Na stretnutí riešili plán spoločného postupu, ktorý by mal viesť k podaniu úspešného projektu do 1. kola súťaže

Aktivity dvanásťčlennej pracovnej skupiny nespomalila ani pandémia, v programovej rade sú zastúpené osobnosti z kultúrnych aj vzdelávacích inštitúcií v meste.

„Príprava na kandidatúru dáva Žilinčanom príležitosť rozmýšľať o meste ako centre kultúrneho života. Vytvára priestor venovať sa kultúre systematicky a s ohľadom na budúcnosť. Okrem toho, že do Programovej rady zapájame ľudí, z ktorých je každý vo svojom odvetví práce profesionálom, dávame prostredníctvom akcelerátora možnosť zapojiť sa do rozvoja mesta aj širokej verejnosti. Je to jedinečná príležitosť, ako sa stať so svojim nápadom, projektom súčasťou niečoho väčšieho,“ podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.   

Pre občanov je kandidatúra Žiliny na prestížny titul skvelou príležitosťou, ako sa naplno zapojiť do verejného života. Jedným zo spôsobov je aj Akcelerátor 2026, ktorý je platformou pre rozvinutie spolupráce s potenciálnymi partnermi, vytvorenie priestoru pre konzultácie svojich nápadov v skupine a získanie podpory od skúsených facilitátorov a expertov z rôznych oblastí. 


Záujemcovia sa so svojimi nápadmi a expertízou môžu prihlásiť do Akcelerátora 2026 prostredníctvom webovej stránky zilina2026.eu, kde sú uvedené ďalšie podrobné informácie. Termín uzávierky je už tento v pondelok 15. júna 2020.

Občianske projekty by sa mali týkať nasledovných oblastí života: umenie a kultúra, demokracia, medzikultúrny dialóg a európska identita, umenie vo verejnom priestore a urbanizmus, príroda a environmentálne témy, znevýhodnené skupiny a sociálne témy, vzdelávanie a dobrovoľníctvo kreatívny priemysel, nové technológie a veda, história, kultúrne dedičstvo a identita mesta, cestovný ruch a kultúrny turizmus, šport a aktívny životný štýl, komunitný rozvoj, kultúra na sídliskách a v iných mestských častiach alebo je možné navrhnúť si v prihláške vlastnú kategóriu.

Členovia Programovej rady pracovného tímu Žilina2026 

Marek Adamov – nezávislá kultúra, Karel Hampl – hudba, Zuzana Hlávková – verejný sektor, Pavel Choma – dizajn, Michal Jurecký – história, Lucia Kašiarová – tanec, Jaroslav Kyša – výtvarné umenie, Peter Lényi – architektúra, Michal Németh – divadlo, Ján Ničík – literatúra a história, Zuzana Pacáková – umenie vo verejnom priestore a Jozef Ristvej – kreatívny priemysel.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina