Vo Vrútkach útočil bývalý žiak školy, policajti po 22-ročnom mužovi strieľali v obrane pred nožom


Foto: Vo Vrútkach útočil bývalý žiak školy, policajti po 22-ročnom mužovi strieľali v obrane pred nožom Foto: Dopravný servis - Turiec

Tragická udalosť vo Vrútkach, pri ktorej útočil nožom bývalý žiak základnej školy, sa skončila zastrelením útočníka policajnou hliadkou. Vyčíňanie 22-ročného muža si vyžiadalo život učiteľa matematiky a fyziky a zároveň zástupcu riaditeľa školy, ktorého útočník pobodal pri vstupne do priestorov budovy Spojenej školy na ulici M. R. Štefánika.

Muž dobodal ďalšie štyri osoby - dve dospelé a dve deti, ktoré previezli do Univerzitnej nemocnice v Martine. Následná streľba v meste Vrútky ukončila život páchateľa.

Predbežný priebeh útoku opísal na mieste policajný prezident Milan Lučanský, okrem neho po udalosti prileteli na miesto aj ministri vnútra, školstva a predseda parlamentu. 

„Podľa prvotných informácií z miesta činu sa mal skutku dopustiť bývalý žiak školy. Do školy mal vniknúť tak, že rozbil sklenenú výplň, kde ho chceli zamestnanci školy zastaviť, načo však použil nôž, ktorý si so sebou doniesol. Smrteľne zranil zástupcu riaditeľa školy a zranil aj školníka. Následne na to vbehol do najbližšej triedy, kde podľa prvotných informácií zranil učiteľku a dve deti viacerými bodnými ranami. Potom sa pokúsil o útek, ktorému sa školník snažil zabrániť a prenasledoval ho,“ opísal Lučanský.


Zranení sú mimo ohrozenia života

Krátko po začatí útoku prijala polícia oznámenie a najbližšia hliadka vyrazila na miesto, pri služobnom zákroku útočníka zastrelila. Dôvodom bol fakt, že pri snahe o zadržanie sa aktívne bránil nožom:

„Počas zákroku sa zranili aj policajti z odrazených guliek, treba brať do úvahy, že sú to veľmi špecifické situácie. Na toto sú policajti cvičení. Zranení policajti sú mimo ohrozenia života. Na mieste zasahovalo viacero policajných zložiek z krajského riaditeľstva a príslušníci NAKA. Na mieste je aj posttraumatický tím, ktorý podal psychologickú pomoc žiakom aj rodičom poškodených detí,“ informuje Lučanský.

Po tragédii vykonávala polícia prehliadku domova útočníka, motív zatiaľ nie je známy. Policajný prezident ale nevylúčil, že súvisí so školou, ktorú muž navštevoval. Streľba v 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu