Mesto Žilina podporí gastropodnikateľov symbolickým nájmom pozemkov pod letnými terasami


Foto: Mesto Žilina podporí gastropodnikateľov symbolickým nájmom pozemkov pod letnými terasami Foto: ilustračné

Na dnešnom videozasadnutí schválili mestskí poslanci v Žiline návrh na úpravu minimálnej výšky nájomného za pozemky pod letnými terasami. Vďaka uzneseniu môže teraz radnica prenajať pozemky gastropodnikateľom na obdobie približne 4 mesiacov za symbolické jedno euro.

Návrh po necelej hodine diskusie podporilo jednohlasne 27 poslancov.  Mesto Žilina sa pridá týmto krokom k ďalším krajským mestám, cez znížený nájom podporí gastropodnikateľov, ktorých zasiahli vládne protipadnemické opatrenia:

„Z uvedeného dôvodu, nakoľko je týmto opatrením vlády negatívne zasiahnutý príjem záujemcov o nájom majetku mesta, rozhodlo sa vedenie mesta predložiť návrh na mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva, ktorým dôjde k úprave výšky nájomného za pozemky mesta pod letnými terasami pre sezónu r. 2020, čím by zo strany mesta došlo k finančnej podpore istého okruhu subjektov, podnikajúcich na území mesta,“ uvádza dôvodová správa.

Zastupitelia sa zaoberali aj pozmeňovacím návrhom k uzneseniu, ktorý predložila trojica poslancov. Ním chceli zlepšiť vynucovanie dodržiavania schválených rozmerov letných terás a ustanoviť možné sankcie za prekročenie stanovenej veľkosti. Návrh mal reagovať na situácie, v ktorých pre nepovolené rozšírenie terás dochádza napríklad k obmedzeniu šírky chodníka v niektorých častiach mesta.


Dodržiavanie rozmerov by kontrolovala mestská polícia alebo zamestnanci mestského úradu do 30 dní od podpísania zmlúv, následná sankcia by bola vo výške násobku výmery terasy v metroch, sumy uvedenej ako nájom pre danú lokalitu v platnom uznesení zastupiteľstva z roku 2012 a počtom dní platnosti nájomnej zmluvy.

Terasy mali byť viditeľne označené údajmi o prevádzke aj rozmerom terasy. Na schválenie tohto návrhu potrebovalo zastupiteľstvo trojpätinovú väčšinu, z 28 hlasujúcich poslancov bolo za pätnásť. Návrh tak neprešiel a zastupitelia rozhodli o pôvodnom znení. Následné podpisy zmlúv s prevádzkovateľmi letných terás v Žiline odobrili, rovnako jednohlasne.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu