Mesto Martin odštartovalo rekonštrukciu ciest za milión eur, financuje ju z vlastného rozpočtu


Foto: Mesto Martin odštartovalo rekonštrukciu ciest za milión eur, financuje ju z vlastného rozpočtu Foto: ilustračné

V meste Martin sa rozbehla veľká rekonštrukcia poškodených úsekov ciest. V rozpočte na rok 2020 vyčlenila samospráva celkovo jeden milión eur na opravu najviac poškodených a najviac frekventovaných komunikácií. Práce na jednotlivých úsekoch začali už v apríli.

Stav ciest v meste je podľa primátora Jána Danka dlhodobo neudržateľný a vedenie tak musí nájsť spôsob, ako ho zlepšiť. Martinčania sa už minulý rok dočkali rekonštrukcie časti vnútorného okruhu, ktorú financovala Slovenská správa ciest. Radnica verí, že podobná oprava prebehne v dohľadnej dobe aj v ostatných úsekoch, ktoré má v správe štát alebo župa.

Poškodených vozoviek je na území mesta Martin mnoho, v tomto roku plánujú vyriešiť približne 5% z celkového povrchu. Za posledných päť rokov bolo v rozpočtoch dohromady vyčlenených na výtlky približne jeden milión eur a na celoplošné opravy približne tri milióny eur.


Cieľom mesta je vyriešiť tie cesty, kde je oprava výtlkov nerentabilná

„Momentálne nie je možné presne stanoviť dĺžku ciest, ktoré v roku 2020 čaká rekonštrukcia. Mesto má k dispozícii vyčlenenú sumu a zoznam ciest. Dĺžka bude prispôsobená preinvestovanej sume. Práce sú závislé od rozsahu poškodenia jednotlivých komunikácií a sú naviazané na vysúťaženú jednotkovú cenu,“ spresnila Zuzana Kalmanová , hovorkyňa mesta Martin.

Cieľom samosprávy je, aby bol život obyvateľov mesta počas prebiehajúcej rekonštrukcie obmedzený čo najmenej. Práve z tohto dôvodu sa všetky rekonštrukcie realizujú len pri čiastočnom obmedzení premávky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu