Mesto prerozdelí medzi športové kluby v Žiline 175-tisíc eur cez športové dotácie


Foto: Mesto prerozdelí medzi športové kluby v Žiline 175-tisíc eur cez športové dotácie Foto: ilustračné

Aj tento rok sa môžu registrované športové kluby zo Žiliny uchádzať o dotáciu z mestského rozpočtu, oproti minulosti je pre koronakrízu celkový vyčlenený balík peňazí nižší. Spolu 175-tisíc eur prerozdelí komisia schválená Mestským zastupiteľstvom v závislosti od počtu získaných bodov v hodnotení a počtu žiadateľov.

Kritériá pre získanie dotácie zohľadňujú veľkosť členskej základne, spoluprácu s mestom a filantropiu, trénerskú odbornosť a rozlišujú aj to, či sa jedná o olympijský šport. Kluby musia pôsobiť a byť registrované na území mesta Žilina. Získané financie budú môcť použiť len na aktivity v kalendárnom roku 2020.

„O športovú dotáciu sa môžu uchádzať len tie kluby, ktoré nie sú financované z rozpočtu mesta a ktorých zriaďovateľom nie je mesto Žilina. Rovnako platí, že športový klub musí mať vysporiadané finančné vzťahy s mestom a nie sú voči nemu vedené konkurzné konania, prípadne výkon rozhodnutia,“ uviedla Ingrid Dolníková, vedúca odboru školstva, kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline.

Podávať žiadosti si môžu kluby prostredníctvom elektronického formuláru v systéme egrant, uzávierka na doručenie vyplnených žiadostí je 26. jún 2020. Športové kluby, ktorým sa podarí získať dotáciu, ju budú môcť použiť napríklad na nájom priestorov, úhradu energií, cestovné náklady na súťaže, poplatky zväzom či rozhodcom, školenia, štartovné alebo nákup vybavenia.


Z peňazí nesmú preplácať mzdy, hradiť dane ani záväzky z minulých rokov. Neoprávnené výdavky sú aj nákup alkoholických či tabakových výrobkov a telekomunikačné služby.

Kluby nesmú z grantových peňazí nakupovať ani výživové doplnky. V minulom roku podporilo mesto v samostatnom dotačnom programe 69 úspešných uchádzačov rekordnou sumou 400-tisíc eur, tento rok je podpora nižšia: 

„Aj v tomto roku sa nám vďaka dotáciám, i keď menšou sumou, podarí podporiť žilinské športové kluby. Som rád, že aj vďaka podpore zo strany mesta môžu tieto subjekty rozvíjať svoju činnosť,“ uzavrel primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Doplňujúce informácie a ďalšie otázky ohľadom športových dotácií možno smerovať na e-mailovú adresu: sportovedotacie@zilina.sk. K dispozícii je tiež telefónne číslo 041/70 63 322.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu