FOTO: Kríž z katedrály je zrekonštruovaný, dnes ho požehnal žilinský biskup


FOTO: Kríž z katedrály je zrekonštruovaný, dnes ho požehnal žilinský biskup
Galéria: 20 fotiek

Žilinský biskup Tomáš Galis dnes 3. júna 2020 požehnal zrekonštruovaný kríž z Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline. Kríž reparoval reštaurátor akademický sochár Stanislav Kožela, súčasťou reštaurátorských prác bola aj renovácia makovice, ktorú zložili z vrcholu katedrály spolu s krížom.

Do obnovenej makovice vložili odkaz na predošlé aj súčasnú rekonštrukciu, pre následný prevoz výťahom naspäť na vrchol katedrály ju spolu s krížom zabalili z bezpečnostných dôvodov do fólie:

„Vložili sme do nej súbor predmetov z predchádzajúcich rekonštrukcií z osemdesiatych rokov 19. storočia a z roku 1942, pamätnú listinu, mince, diecézny časopis a regionálnu tlač, ktorá informovala o aktuálnej obnove katedrály,“ informoval kancelár Biskupského úradu v Žiline Štefan Židek.



Kríž požehnal žilinský biskup Mons. Tomáš Galis

Projekt komplexnej rekonštrukcie Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline začal vo februári a zahŕňa tri etapy – obnovu exteriéru (2020 - 2021), obnovu interiéru (2022 - 2024) a obnovu hnuteľných kultúrnych pamiatok v interiéri (2025). 

Prvá etapa komplexnej rekonštrukcie Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline sa bude realizovať v tomto a budúcom roku, celkové náklady predstavujú sumu približne 1,25 milióna eur.

 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinská diecéza