Vizuál nového polepu vlaku Bratislava-Žilina-Košice navrhol bulharský rušňovodič a grafik


Foto: Vizuál nového polepu vlaku Bratislava-Žilina-Košice navrhol bulharský rušňovodič a grafik Foto: Konstantin Planinski

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) polepí jeden rušeň typu Siemens Vectron vizuálom od víťaza májovej súťaže, ktorým sa stal bulharský grafik a rušňovodič Konstantin Planinski zo Sofie. Ten sa o nej dozvedel z Facebooku, v Bulharsku pracuje aj projektoch z oblasti železničnej dopravy v malej kreatívnej agentúre.

ZSSK má rušeň v desaťročnom prenájme, polep aplikuje na konci júna a jedinečný Vectron premávajúci na trase Bratislava – Žilina – Košice sa na koľajach objaví už začiatkom letných prázdnin.

„Grafický návrh výborne pracuje so zadaným posolstvom „Vlakom zodpovedne“, zároveň vizuálne rešpektuje a umocňuje samotný tvar rušňa. V zaujímavej kombinácii korporátnych farieb bude atraktívne reprezentovať tému #slusnevlakom,“ hovorí Marek Lukoťka, vedúci oddelenia marketingovej komunikácie ZSSK.

Víťaz síce pochádza z Bulharska, no prvú cenu v podobe celoročného lístka na neobmedzené cestovanie vlakmi plánuje využiť. Zaujímavosťou je, že Konstantin má licenciu ako pomocník rušňovodiča. Dizajnovanie rušňa bolo jeho snom a teraz sa vďaka víťazstvu v súťaži splní.

„Ak by bola doba iná, prišiel by som na proces „lepenia” určite osobne, aby som ho zdokumentoval fotkami aj videom. Žiaľ, aktuálna doba je pre nás všetkých trochu zvláštna, takže musím byť trpezlivý, kým mi okolnosti umožnia absolvovať takúto cestu. Je to príjemná zhoda okolností, že pred rokom som mohol spoločne s mojou priateľkou navštíviť Bratislavu po prvýkrát, strávili sme tu príjemné dni. Veľmi sa nám páčila otvorenosť, modernosť, ale tiež bohatá kultúrna história vášho mesta. Dovolím si povedať, že táto skúsenosť sa prejavila v mojom procese dizajnovania hlbšou, emočnou úrovňou,“ dodal grafik.



Jedinečný Vectron premávajúci na trase Bratislava – Žilina – Košice sa na koľajach objaví už začiatkom letných prázdnin. Zdroj: Konstantin Planinski

Neobmedzené cestovanie po Slovensku chce využiť na natáčanie a fotenie vlakov u nás, rád by zachytil aj rušeň s jeho vizuálom. Lokomotívy značky Siemens Vectron, vyrobené v roku 2018, môžu na modernej infraštruktúre dosiahnuť rýchlosť až 200 km/h.

Nový polep v lete nahradí dnes už neaktuálneho Macejka z minuloročných hokejových majstrovstiev, ktorý je súčasťou 10-člennej flotily najmodernejších rušňov ZSSK. 

„Hoci sa zdá, že sme na Slovensku koronavírus porazili, my veríme, že víťazná grafika bude cestujúcim pripomínať nielen nevyhnutnosť dodržiavania všetkých zásad ochrany pred vírusom počas cesty vlakom, ale aj to, že cesta vlakom je spomedzi všetkých typov hromadnej dopravy u nás najbezpečnejšia,“ dodáva Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.   

Odborná porota vybrala okrem víťazného návrhu ďalšie štyri návrhy do verejnej ankety. O víťazovi tejto ceny ste rozhodli vy – cestujúca i všeobecná verejnosť hlasovaním na Facebooku. Cenu verejnosti a cestovné vo výške 150 eur vyhral Lukáš Vyskoč. Z celkového počtu 4164 hlasov získal 2226. 

Víťazný dizajn v cene verejnosti od Lukáša Vyskoča. Zdroj: ZSSK



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ZSSK