V zbierke Žilina pomáha bol zriadený transparentný účet, prispieť môžete do konca roka


Foto: V zbierke Žilina pomáha bol zriadený transparentný účet, prispieť môžete do konca roka Foto: ilustračné

Dobrovoľnou zbierkou s názvom “Žilina pomáha” môžu obyvatelia mesta prispieť k zmierneniu dopadov koronakrízy trom kľúčovým organizáciám sociálnych služieb - Fakultnej nemocnici s poliklinikou, miestnej organizácii Slovenského Červeného kríža a Diecéznej charite Žilina. Vyhlásenie zbierky odobrili na májovom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva.

V žilinskej nemocnici pomôžu peniaze na materiálne, prístrojové a personálne zabezpečenie, SČK ich využije na aktivity v oblasti poskytovania prvej pomoci a pomoc občanom v núdzi, poskytovanie sociálnych služieb a vzdelávania, výučba prvej pomoci, darcovstvo krvi a pripravenosť na mimoriadne a nepredvídané situácie.

Diecézna charita Žilina zabezpečuje charitatívne, sociálne, zdravotnícke a výchovnovzdelávacie služby pre opustené deti, rodiny v hmotnej núdzi, ľudí bez domova, ľudí so zdravotným postihnutím, chorých a starých. Peniaze tu poslúžia napríklad na nákup potravín, materiálov či zariadení a podporu úhrad časti nákladov.


Pred niekoľkými dňami zriadilo mesto transparentný účet s číslom SK74 0900 0000 0051 7775 1777 , na ktorý je možné prispieť bezhotovostným prevodom alebo priamym vkladom. Samospráva bude zbierať peniaze do konca roka 2020, následne ich rovným dielom prerozdelí medzi tri vyššie uvedené inštitúcie.

„O výsledkoch a použití vyzbieraných peňazí bude informovať primátor Žiliny po ukončení a vyúčtovaní zbierky na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva a prostredníctvom informačných kanálov mesta. Kontrolu výsledku dobrovoľnej zbierky a použitia finančných prostriedkov vykoná hlavná kontrolórka mesta. Všetkým, ktorí sa do dobrovoľnej zbierky zapoja vopred ďakujeme,“ doplnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu