Ciferník na balustráde v Žiline má nové číslo, viaže sa k tradícii textilnej výroby


Foto: Ciferník na balustráde v Žiline má nové číslo, viaže sa k tradícii textilnej výroby

Na ciferníku balustrády pod Farským kostolom v Žiline došlo k výmene čísla, šesť panelov dnes ukazuje hodnotu 297 306. Číslo udáva rozlohu pozemku v metroch štvorcových, ktorý pred 130. rokmi kúpil brnenský priemyselník Karol Löw, aby tam už o rok neskôr slávnostne otvoril „Uhorskú továreň na vlnený tovar, vojenské súkno a prikrývky Karol Löw v Žiline“

Tá bola najmodernejšou textilnou fabrikou vtedajšieho Uhorska a jej strojový park zahŕňal 24 selfaktorov, 210 tkáčskych stavov a 40 stavov na tkanie plyšu. V roku 1907 došlo k premenovaniu na Žilinskú súkennú továreň, po druhej svetovej vojne sa fabrika premenovala na „Slovena, slovenské vlnárske závody, národný podnik Žilina“. 

Na úspechu sa podieľali aj štátne objednávky, vďaka čomu rástol počet zamestnancov. Podľa prehľadu histórie Sloveny v roku 1918 zamestnávala fabrika 2385 zamestnancov s priemernou mzdou 51 korún za mesiac. O dva roky neskôr predstavoval čistý zisk viac ako 2 milióny korún. Výroba fungovala až do roku 2006:

Spoločnosť v roku 2006 ukončila textilnú výrobu z dôvodu krízového vývoja na svetovom trhu v odvetví vlnárskych tkanín. Obdobie súvisiace s masívnym poklesom odbytu vlnárskych tkaním a s nástupom ázijského textilného tovaru na trhy EU spôsobilo nútené reštrukturalizácie až úplné zastavenie textilnej výroby u mnohých textilných firiem,“ spresňuje prehľad histórie Sloveny. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu