Na župných stredných školách v Žilinskom kraji požiadalo o maturitu 60 žiakov


Foto: Na župných stredných školách v Žilinskom kraji požiadalo o maturitu 60 žiakov Foto: Žilinský samosprávny kraj

Za rok 2020 bolo v 59 župných stredných školách Žilinského samosprávneho kraja celkov 4 447 maturantov, až 98.6% z nich absolvovalo maturitnú skúšku administratívnym spôsobom, teda vypočítaním z priemeru predošlých známok. O vykonanie bežnej ústnej maturity požiadalo 60 žiakov.

V rámci bezpečnostných opatrení v súvislosti s pandémiou rozhodlo Ministerstvo školstva SR, že klasická forma maturitných skúšok tento rok nebude, respektíve bude dobrovoľná.

Výslednú maturitnú známku získali študenti ako aritmetický priemer známok z daného predmetu alebo skupiny príbuzných predmetov, pričom sa do priemeru započítavajú koncoročné známky zo všetkých ročníkov a polročné známky z posledných dvoch ročníkov.

Zabojovať o známku z maturity sa rozhodlo 60 stredoškolákov zo 17 župných stredných škôl. Časť z nich už skúšku dospelosti zložila za prísnych hygienických opatrení podľa pokynov hlavného hygienika SR a tí ďalší maturujú v týchto dňoch. 


„Dvadsaťosem žiakov sa rozhodlo pre túto možnosť, pretože neboli spokojní s vypočítaným hodnotením a výslednou známkou. Išlo o snahu zlepšiť si známku v predmetoch slovenský jazyk, matematika, anglický, nemecký a francúzsky jazyk,“ priblížila riaditeľka odboru školstva a športu ŽSK Janka Školová. 

Ďalších 27 žiakov sa ešte v septembri prihlásilo na konanie maturitnej skúšky z jazyka na vyššej úrovni B2, než ako je na stredných odborných školách požadovaná (B1). Preto požiadali o ústnu maturitu. Vo všetkých prípadoch išlo o skúšku z anglického jazyka.   

Piati žiaci požiadali o maturitu z dobrovoľného, piateho predmetu, rovnako išlo o cudzie jazyky – nemčinu a ruštinu. Ústne maturity na župných školách budú ukončené 9. júna, kedy budú maturitnú skúšku skladať žiaci zo Strednej zdravotnej školy v Liptovskom Mikuláši. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj