Žilinská parkovacia spoločnosť požíva dočasnú ochranu pred veriteľmi


Foto: Žilinská parkovacia spoločnosť požíva dočasnú ochranu pred veriteľmi

Spoločný podnik Mesta Žilina a súkromnej spoločnosti SIRS - Development, a. s. z portfólia podnikateľa Georgea Trabelssieho požiadal dňa 12. mája 2020 o poskytnutie dočasnej ochrany pred veriteľmi.

Okresný súd Žilina ochranu Žilinskej parkovacej spoločnosti (ŽPS), ktorá v meste realizuje výber parkovného, pridelil. Vyplýva to z Obchodného vestníka 92/2020 z dňa 15. mája. Inštitút dočasnej ochrany schválil parlament za účelom efektívnejšieho vyrovnávania sa s následkami nového koronavírusu:

„Účelom dočasnej ochrany je vytvorenie časovo obmedzeného rámca s nástrojmi na podporu efektívneho riešenia negatívnych následkov šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19 na podnikateľov prevádzkujúcich podnik,“ spresňuje zákon č.62/2020 Z. z. 

Poskytnutá ochrana pred veriteľmi. Zdroj: justice.gov.sk

Mesto Žilina má síce v ŽPS väčšinový podiel, no rozhodovacie právomoci sú naklonené v prospech menšinového vlastníka. Podľa zákona zaniká dočasná ochrana prvým októbrovým dňom v prípade, že ju vláda Slovenskej republiky nepredĺži. Učiniť tak môže najdlhšie do 31. decembra 2020.


Ochranu môže zrušiť súd rozhodnutím či na základe žiadosti podnikateľa. Hovorkyňa Žilinskej parkovacej spoločnosti Ivana Strelcová potvrdila, že spoločnosť požíva ochranu. Dôvody sú podľa jej vyjadrenia preventívne, na ochranu pred veriteľmi nie je potrebné mať veriteľov:

Spoločnosť nevedie súdne spory. Tento inštitút má preventívny charakter, na jeho poskytnutie nie je potrebné osvedčiť existenciu veriteľov,“ spresnila Strelcová.

Spoločný podnik mesta a súkromnej spoločnosti sídli na Košickej ulici.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu