V apríli stúpla nezamestnanosť v Žiline o 1,13 percenta, za kraj prekročila päťpercentnú hranicu


Foto: V apríli stúpla nezamestnanosť v Žiline o 1,13 percenta, za kraj prekročila päťpercentnú hranicu

Za uplynulý mesiac stúpla miera evidovanej nezamestnanosti v Žilinskom okrese oproti marcu o 1,13% na celkovú úroveň 4,62. Ku koncu mesiaca bol počet uchádzačov o zamestnanie v celom Žilinskom regióne 21 494, to predstavuje nezamestnanosť na úrovni 5,49 percent. Oproti celoslovenskému priemeru 6,57 je na tom Žilinský kraj stále lepšie.

Spomedzi jedenástich okresov je najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti v Dolnom Kubíne (6,88), národný priemer prekračuje ukazovateľ aj v Liptovskom Mikuláši (6,64). Najpriaznivejšia situácia je z pohľadu nezamestnanosti v martinskom okrese (4,37), po ňom nasleduje Žilina.

Z novozaradených uchádzačov o zamestnanie tvoria ženy 51,4 percent, až štyri pätiny z nich majú dosiahnuté stredoškolské vzdelanie. Zo štruktúry prijatých uchádzačov výplýva, že až 70 percent z nich je vo veku 25 až 54 rokov. Dopady pandémie koronakrízy sa naplno prejavia zrejme až v štatistikách za aktuálny mesiac s ohľadom na dvojmesačnú výpovednú lehotu. 

Pre platné lehoty pri zaraďovaní a vyraďovaní občanov v evidencii uchádzačov o zamestnanie sú aktuálne štatistiky na mesačnej považované za predbežné.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu