Tretinu darovaných rúšok od partnerského mesta Žiliny dnes odovzdali žilinskej nemocnici


Foto: Tretinu darovaných rúšok od partnerského mesta Žiliny dnes odovzdali žilinskej nemocnici Foto: FNsP Žilina

Pred týždňom obdržalo mesto Žilina zásielku z colných skladov v podobe bezplatného daru rúšok od čínskeho partnerského mesta Changchun, dnes desaťtisíc z nich odovzdal primátor Peter Fiabáne žilinskej nemocnici. Vďaka daru je tak FNsP Žilina dostatočne predzásobená aj v prípade návratu pandémie koronavírusu v podobe druhej vlny.

„Nebolo to však vždy tak, preto si nesmierne vážime každú pomoc, ktorú sa nám podarilo získať vlastnými objednávkami z rôznych spoločností, ale najmä nezištnú podporu darcov, ako je i táto z mesta Žilina. Pán primátor bol jedným
z prvých, ktorí nám poskytli pomocnú ruku a mesto vystupovalo ako sprostredkovateľ medzi firmami v čase, keď dodávky neprichádzali, nevedeli sme, aký rozsah pandémie nás čaká a potrebovali sme doplniť zásoby,“
informoval riaditeľ nemocnice Igor Stalmašek.

Podľa jeho slov začala nemocnica nakupovať rezervné ochranné prostriedky v januári, no koncom februára a začiatkom marca už objednávky neprichádzali alebo boli výrazne krátené. Vtedy výrazne pomohli lokálne firmy a organizácie, jednotlivci aj samotní zamestnanci nemocnice:

„Darom sme do dnešného dňa dostali približne 50-tisíc kusov rôznych pomôcok, ako sú rúška, respirátory, štíty, dezinfekcie, ale tiež jedlo, pitný režim, ovocie pre dobrovoľníkov a pracovníkov nemocnice. Úprimne ďakujeme za všetko, čo pre nás ľudia urobili a ďakujeme tiež mestu Žilina, ktoré nám venovalo tak veľkú časť z doručených rúšok,“ priblížil generálny riaditeľ FNsP Žilina.

Chirurgické rúška získalo mesto Žilina z partnerského čínskeho mesta Changchun. Zdroj: FNsP Žilina

„Som veľmi rád, že sa nám podarila aj takáto forma pomoci pre Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline. Poďakovanie patrí i našim priateľom z družobného mesta Changchun a samozrejme všetkým tým, ktorí sa o tento projekt pomoci zaslúžili,“ uviedol primátor mesta Žilina Peter Fiabáne s tým, že okrem žilinskej nemocnice rozdelí mesto rúška sociálnym a školským zariadeniam.


„Malú rezervu nechávame v skladoch, keby sa situácia komplikovala, aby sme vedeli pomôcť. Verím, že rúška budú slúžiť všade tam, kde to najviac potrebujú,“ dodal P. Fiabáne.

Denná spotreba jednorazových rúšok sa v žilinskej nemocnici pohybuje na úrovni 1000 až 1500 kusov, v prípade pandémie sa však dokáže rýchlo zvýšiť. Vedenie preto víta, že dnes už sú zásoby i dodávky firiem dostatočné.

„Sme podstatne lepšie pripravení na situáciu, ktorá by sa mohla niekedy zopakovať a vieme, čo máme robiť. Verím ale, že zásoby sa budú míňať postupne a nebudeme ich potrebovať nárazovo v prípade ďalšej vlny,“ uzavrel generálny riaditeľ I. Stalmašek.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina