Počet turistov v Žilinskom kraji za marec klesol medziročne o tri pätiny


Foto: Počet turistov v Žilinskom kraji za marec klesol medziročne o tri pätiny Foto: ilustračné

V mesiaci marec, uprostred ktorého začalo platiť uzatvorenie väčšiny prevádzok so službami a v maloobchode, poklesol počet turistov v Žilinskom kraji v porovnaní s predošlým rokom o tri pätiny. Región počas tretieho mesiaca navštívilo 37 914 turistov. Tí tu prenocovali 125 736 krát.

Vyplýva to z najnovších štatistík vývoja cestovného ruchu v ubytovacích zariadeniach na Slovensku. Žilinský kraj zostáva lídrom pre domácich aj zahraničných turistov, spolu s Prešovským krajom sú tieto dva jediné, kde sa počet prenocovaní vyšplhal nad hranicu stotisíc:

„Najviac navštevovaným regiónom bol Žilinský kraj, celkovo sa tu ubytovalo takmer 38 tis. osôb, návštevníci v ňom strávili aj najviac nocí, takmer 126 tis. Domáci návštevníci smerovali najmä do Žilinského a Prešovského kraja, v obidvoch krajoch ich počet prekročil 23 tis. a počet prenocovaní 80 tis. Najvyšší počet zahraničných návštevníkov (16,9 tis.) navštívil Bratislavský kraj, no najviac nocí strávili v Žilinskom kraji, kde počet prenocovaní cudzincov prekročil 45 tisíc,“ potvrdzuje Štatistický úrad Slovenskej republiky. 

Zdroj: statistics.sk

Hoteliéri a reštaurácie v problémoch, prepúšťali tri pätiny


Ešte v marci odporúčala Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) svojim členom a všetkým ubytovacím zariadeniam, aby prevádzky uzatvorili čím skôr. Tento krok mal pomôcť k skoršej eliminácii šírenia nového koronavírusu a čo najrýchlejšiemu návratu do bežného režimu.

Dnes asociácia upozorňuje, že viac než dve tretiny hotelierov a majiteľov reštaurácií vidí skepticky udržanie podnikania bez aktívnej pomoci štátu po znovuotvorení prevádzok. Z ich štatistík vyplýva, že až 60 percent zamestnávateľov z odvetvia muselo prepúšťať: 

„V čase od zatvorenia respektíve obmedzenia činnosti prevádzok v gastronómii a hotelierstve, však takmer 60% zamestnávateľov pristúpilo k znižovaniu stavu zamestnancov v trvalom pracovnom vzťahu. Ide najmä o pracovné pozície kuchár, čašník, chyžná, recepčná. Práve títo pracovníci tvorili najväčšiu časť prepustených a zároveň tieto pozície patria k najpočetnejším v hotelierstve a gastronómii.“ 

Od štátu žiadajú, aby pre sektor predĺžil nástroje prvej pomoci a zrušil odvody zamestnávateľa aj na ďalšie mesiace, podporil domáci cestovný ruch cez rekreačné poukazy a znížil DPH na stravovacie služby. AHRS pripomína, že pre podnikateľov v gastronómii a hotelierstve je kľúčové otváranie hraníc. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu