Kiná vláda otvorila, kinosály v Žiline sú nateraz zatvorené


Foto: Kiná vláda otvorila, kinosály v Žiline sú nateraz zatvorené Foto: ilustračné

Kiná v Žiline museli na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) zatvoriť svoje kinosály od 10. marca, aj napriek opätovnému povoleniu vo štvrtej fáze uvoľňovania zostávajú nateraz obe siete zatvorené.

Poďla oficiálneho stanoviska Združenie prevádzkovateľov kín (ZPK) je niekoľko dôvodov, prečo opatrenia limitujú otvorenie kín krátko po uvoľnení.

V Žiline sú k dnešnému dňu zatvorené obidve multikiná - CINEMAX Žilina na Solinkách aj Ster Century Cinemas v centre mesta. Podľa ZPK je diskriminačný zákaz predaja a konzumácie pokrmov a nápojov, ktoré pre väčšinu kín tvoria dôležitú časť svojich príjmov.

Združenie pripomína, že pochutiny v bufetoch v kinách sú balené v jednorazových obaloch, zdôrazňujú, že vnútorné priestory reštaurácií už môžu byť otvorené. Hygienické nariadenia a sanita v nedeľu, ktorá je pre kiná silným dňom z pohľadu počtu návštevníkov, zasahuje do ekonomiky prípadného opätovného spustenia premietaní:


„Nedeľa je pre divákov veľmi atraktívnym dňom pre návštevu kina, tie sú sú schopné realizovať dezinfekciu mimo svoj hrací profil. Veľmi málo slovenských kín je schopných za podmienok dodržania dvojmetrových odstupov sediacich divákov docieliť povolené kapacity 100 divákov. Kapacita sál sa zníži až o dve tretiny,“ vysvetľuje v stanovisku ZPK.

Do dvestomiestnej sály sa pri dodržaní opatrení môže vpustiť maximálne 60-70 divákov. Asociácia preto žiada prehodnotenie opatrení, jej členovia avizujú, že aktuálne podmienky sú neekonomické a otvoria neskôr. V dôsledku toho bude problémom podľa ZPK aj ponuka titulov:

„Aj distribučné spoločnosti budú vyčkávať na uvedenie premiérových titulov na trhu so znovuotvorením kín, tým sa celkový rozbeh audiovizuálneho sektora výrazne spomalí. Vzhľadom k veľmi dobrej epidemiologickej situácii a zodpovednosti občanov a samozrejme aj prevádzkovateľov kín žiadame o prehodnotenie týchto opatrení,“ uzatvára združenie, ktoré zastupuje prevádzkovateľov kín na Slovensku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu