Poľský kamión mal prevážať minerálny olej, žilinskí colníci v ňom našli 31-tisíc litrov nafty


Foto: Poľský kamión mal prevážať minerálny olej, žilinskí colníci v ňom našli 31-tisíc litrov nafty Foto: Finančná správa

Žilinskí colníci zadržali na Orave poľskému vodičovi cisternu s viac ako 31 000 litrami minerálneho oleja. Pomocou prístroja na identifikáciu látok zistili, že sa v nej namiesto deklarovaného mazacieho oleja nachádza nafta. Únik na spotrebnej dani vyčíslili na vyše 12 000 eur.

„Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Žilina počas trvania pandémie pracujú v prvej línii - pomáhajú ostatným zložkách na bývalých hraničných priechodoch s Českou aj Poľskou republikou. Okrem toho si však plnia aj každodenné povinnosti a odhaľujú nelegálnu činnosť,“ uviedla Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.

V priebehu vykonávania colnej kontroly na Orave zastavili ťahač s cisternou, ktorý prichádzal z Poľska. Podľa dokladov aj vyjadrenia vodiča mal prepravovať mazací olej. Po tom, ako vodič otvoril jednu z nádrží cisternového vozidla, sa hliadke naskytol pohľad na tekutinu, ktorá sa podľa modrozelenej farby a zápachu podobala nafte.

„Hliadka finančnej správy odobrala z jednotlivých komôr cisterny viaceré vzorky a urobila predbežnú analýzu pomocou spektrometra – prístroja, ktorý pracuje na princípe laserového svetla. V priebehu niekoľkých sekúnd identifikoval prepravované látky a vo všetkých prípadoch ukázal zhodu s motorovou naftou,“ spresnila Chríbiková.

Pohonné látky skončili v sklade zadržaného tovaru. Ak aj odborná expertíza potvrdí, že ide o naftu, prepadne v prospech štátu a prepravcu neminie pokuta. Predbežný únik na spotrebnej dani vyčíslili na 12 245 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Finančná správa