Na fasády budov nalietavajú lastovičky a belorítky, zhadzovanie ich hniezd je trestným činom


Foto: Na fasády budov nalietavajú lastovičky a belorítky, zhadzovanie ich hniezd je trestným činom Foto: ilustračné / pixabay.com

Lastovičky a belorítky sa stávajú čoraz ohrozenejším druhom. Za posledné desaťročie sa ich počty radikálne znížili a v súčasnosti patria oba druhy vtákov k vzácnym chráneným živočíchom. Je zakázané ohrozovať ich alebo poškodzovať im hniezda v reprodukčnom období a takéto konanie je vyšetrované ako trestný čin.

Moderná spoločnosť a jej spôsob života je dôvodom postupného vymierania mnohých živočíšnych druhov a medzi nimi sú aj lastovičky a belorítky. Úbytok potravy súvisí so spôsobom hospodárenia v krajine a ďalšou z príčin je menej možností hniezdenia.

Na zateplené fasády sa dnes používajú  protiabsorpčné nátery, na ktorých si belorítky a lastovičky nedokážu pevne uchytiť hniezdo. A napokon je tu posledný negatívny faktor, a to zhadzovanie hniezd. Ľuďom prekáža predovšetkým vtáčí trus, ktorý znečisťuje fasádu domu či okná na balkóne bytu.


Zhodenie hniezda častokrát aj s vajíčkami či vyliahnutými mláďatami nie je riešením a považuje sa za trestný čin. Ornitológ Mgr. Radovan Jambor, PhD. odporúča ľuďom aby pri stavebných úpravách fasády nalepili na fasádu špeciálne pásky proti uchyteniu hniezd alebo použili konštrukčnú prekážku. Nie však hroty, ktoré sú pre vtáky nebezpečné.

„V prípade, že si už lastovička alebo belorítka našla u vás bydlisko, môžete pod hniezdo nainštalovať podložky proti znečisťovaniu. Napríklad plechovú podložku je možné aj natrieť ľubovoľnou farbou. V oboch prípadoch sa dajú tieto pomôcky kúpiť na internete a ich inštalácia je jednoduchá,“ hovorí Jambor.

Ľudia, ktorí chcú podporiť tieto ohrozené vtáky v hniezdení, môžu na svoje domovy inštalovať umelé hniezda. Ak máte otázky alebo sa chcete poradiť s odborníkmi, môžete sa obrátiť na ornitologickú poradňu na www.ornitolog.sk. V prípade, že nájdete vypadnuté vtáča z hniezda alebo iné zranené zviera, kontaktuje 112.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina