AKTUÁLNE: Rúško nebude povinné na verejnosti za určitých podmienok


Foto: AKTUÁLNE: Rúško nebude povinné na verejnosti za určitých podmienok Foto: ilustračné / pixabay.com

Na verejnosti a v exteriérových priestoroch nebude nutné, za dodržania určitých podmienok, povinné nosiť rúško. Ak sa bude obyvateľ nachádzať vo vzdialenosti viac ako 5 metrov od inej osoby, nosenie rúška bude dobrovoľné.

Na dnešnej tlačovej konferencii k štvrtej fáze uvoľnenia protipandemických opatrení to spresnil premiér Igor Matovič. Opatrenie povinného nosenia rúška na verejnosti nebude platiť pre členov jednej domácnosti.

Okrem toho hygienici otvoria aj kiná, podujatia, vnútorné a vonkajšie športoviská či hranice. Do ôsmich krajín sa bude môcť dostať na “otočku”, pri návrate do 24 hodín nebude musieť obyvateľ s trvalým a prechodným pobytom podstúpiť test ani povinnú karanténu.

Na stránkach inštitúcií bude k dispozícii formulár na vytlačenie, ktorý mu pri opustení krajiny potvrdí príslušník polície. Ak sa vráti v stanovenom časovom limite, do krajiny ho pustia bez nutnosti vstupu do karantény.


Na opustenie Slovenska s potvrdeným formulárom bude možné využiť len niektoré hraničné prechody. Návrat s potvrdeným formulárom už bude možné cez všetky prechody.

Už zajtra by mala vláda predstaviť systém inteligentnej karantény, zákon dnes podpísala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Ak sa bude epidemiologická situácia vyvíjať podobne priaznivo ako v týchto dňoch, ďalšia vlna uvoľnenia príde o dva týždne.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu