AKTUÁLNE: Od stredy začína 4. fáza uvoľňovania preventívnych opatrení, otvoria kiná či školy


Foto: AKTUÁLNE: Od stredy začína 4. fáza uvoľňovania preventívnych opatrení, otvoria kiná či školy Foto: Facebook OĽANO

Už od stredy 20. mája 2020 začne platiť štvrtá fáza uvoľňovania protipandemických opatrení, ktoré boli na Slovensku zavedené v súvislosti s novým koronavírusom. Otvoria sa školy, vonkajšie športoviská a pre športovcov aj vnútorné športoviská. Nová vlna uvoľňovania zmierni aj nároky na cestovanie cez hranice či nosenie rúšok:

„Môžeme prejsť do ďalšej fázy uvoľňovania, medzičasom klesol počet nakazených ľudí, ktorí chodia po Slovensku. K turistickým atrakciám pribúdajú aj vnútorné priestory, okrem častí v ZOO a botanických záhradách. Od stredy sa otvárajú kiná, divadlá a iné podujatia s maximálnym počtom ľudí sto,“ doplnil premiér Igor Matovič.

Obchodné centrá bude dovolené otvoriť úplne s výnimkou detských kútikov, po novom bude platiť namiesto limitu 1 človek na 25 metrov štvorcových len prepočet na 15 metrov. Od 1. júna dôjde aj k otvoreniu škôlok a škôl, na základných školách bude otvorený 1. až 5. ročník. V jednej triede bude môcť byť 20 žiakov.

Zdroj: Facebook OĽANO

Začiatkom budúceho mesiaca budú môcť zriaďovatelia rozhodnúť o obnovení vzdelávacieho procesu, rodičia sa ale budú môcť rozhodnúť, či deti do školy pošlú. Keďže sú kapacity obmedzené, zriaďovatelia budú musieť zistiť záujem o návrat zo strany rodičov.

V prípade materských škôl budú mať pri umiestnení prednosť deti pracovníkov v prvej línii - zdravotníkov, hasičov, policajtov či vojakov. Dôraz bude aj na sociálne znevýhodnené rodiny a umiestnenie ich detí. 

Do ôsmich krajín na otočku bez karantény a testov

Vnútorné športoviská ako fitnesscentrá alebo plavárne budú k dispozícii len pre športovcov, ktorí sa združujú v športových kluboch. Vonkajšie športoviská vrátane kontaktných športov budú môcť využívať aj rekreačne športujúci ľudia. Reštaurácie budú môcť byť otvorené do 22:00 hodiny.


Od štvrtka budeme môcť cestovať do ôsmich krajín - Česko, Poľsko, Rakúsko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Švajčiarsko a Nemecko na 24 hodín, pri návrate nebude nutné podstupovať karanténu ani testy.

V exteriéri nebude nutné pri vzdialenosti viac ako 5 metrov od cudzích osôb nosiť rúško, táto povinnosť sa stane dobrovoľnou. V prípade rodinných príslušníkov nebude nosenie rúška vo vonkajších priestoroch povinné.

„Uvoľňujeme toho veľmi veľa, pracujeme na aktualizácii až troch opatrení, poprosím vás o trpezlivosť, tieto dva dni budeme pracovať na aktualizácii opatrení, aby od stredy mohli nadobudnúť účinnosť,“ dodal hlavný hygienik Ján Mikas s tým, že ďakuje všetkým za to, že dokázali vydržať opatrenia.

Ak by sa situácia vyvíjala pozitívne ako doteraz, nové uvoľnenie opatrení môže prísť o dva týždne. 

Sledujte naživo tlačovú konferenciu


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu