Žilinská župa ukončila veľkú modernizáciu v Kysuckej nemocnici v Čadci za 1,2 milióna eur


Foto: Žilinská župa ukončila veľkú modernizáciu v Kysuckej nemocnici v Čadci za 1,2 milióna eur Foto: Žilinský samosprávny kraj

Žilinskému samosprávnemu kraju sa podarilo v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci ukončiť tri veľké investičné akcie za približne 1,2 milióna eur. Modernizáciou prešli oddelenia internej JIS, traumatologickej JIS a hygienické zariadenia v internom pavilóne.

Predchádzajúce jednotky intenzívnej starostlivosti oboch oddelení nespĺňali aktuálne náročné kritériá kladené na priestorové a materiálno-technické vybavenie, ich rekonštrukcia bola preto nevyhnutná. Slávnostné odovzdanie nových priestoroch sa uskutočnilo v piatok 15. mája.

„V rámci rekonštrukcie došlo k rozšíreniu lôžkovej kapacity, efektívnejšiemu využitiu priestorov oboch JIS a k zabudovaniu potrebných technických zariadení a prístrojového vybavenia nevyhnutných na ich prevádzku. Určite sa tým uľahčí a zefektívni práca zdravotníkov a zvýši sa kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti o pacientov interného oddelenia a oddelenia úrazovej chirurgie, vyžadujúcich intenzívnu starostlivosť,“ povedal riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld.

Na JIS interného oddelenia prichádzajú pacienti vyžadujúci intenzívnu starostlivosť - pacienti s infarktom, so srdcovým zlyhávaním, so závažnými pľúcnymi ochoreniami, metabolickými ochoreniami a tiež pacienti vyžadujúci nepretržitú starostlivosť a monitoring životných funkcií.

V rámci rekonštrukcií internej JIS sa vymenilo všetko od podlahy až po strop - nové sú omietky, obklady, vzduchotechnika, elektrické rozvody, aj rozvody vody a kúrenia. Nové je aj komplet prístrojové vybavenie. Celkový komfort pacientov zlepšia nové polohovateľné postele.


V pavilóne zrekonštruovali hygienické zariadenia za takmer 500-tisíc eur

Modernizáciou prešla tiež traumatologická jednotka intenzívnej starostlivosti. Jej pôvodné priestory nespĺňali požadované predpisy a boli  značné opotrebované. Došlo k rozšíreniu  pôvodných priestorov a k dispozičným zmenám, k štyrom pôvodným lôžkam bol vybudovaný samostatný box s jedným lôžkom, ktorý sa bude slúžiť aj ako izolačka.

Na oddelení úrazovej chirurgie sú liečení pacienti so závažnými úrazmi, vyžadujúci intenzívnu starostlivosť a monitoring životných funkcií - polytraumy, úrazy hlavy, závažné solitárne poranenia, či rizikoví pacienti v pooperačnom období. Manipuláciu s pacientmi uľahčí nový zdvíhací koľajničkový systém namontovaný vo veľkej izbe pacientov.

V Kysuckej nemocnici v Čadci nejde o prvú veľkú modernizáciu, medzi najvýznamnejšie rekonštrukcie v roku 2019 patrí napríklad modernizácia Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny za zhruba 650-tisíc eur.

Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci je jednou zo štyroch nemocníc v správe Žilinskej župy, ktorá poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť približne 130-tisíc ľudí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj