Spôsobenú škodu v mestskom CVČ Žilina chce zastupiteľstvo jednohlasne zosobniť


Foto: Spôsobenú škodu v mestskom CVČ Žilina chce zastupiteľstvo jednohlasne zosobniť

Žilinskí poslanci riešili na uplynulom 13. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline aj správu o výsledkoch kontrol, ktoré zamerali mestskí kontrolóri na Dopravný podnik mesta Žiliny a Centrum voľného času (CVČ) Žilina na Kuzmányho ulici. Druhý menovaný subjekt je povinnou osobou v kontrolách pravidelne, tie odhaľujú množstvo závažných nedostatkov.

Napríklad v preverovaní za rok 2016 prišli vtedajší kontrolóri napríklad na zvláštny futbalový medzinárodný turnaj. Pri spätnom oslovení totiž zistili, že niektoré deklarované mužstvá sa turnaja nezúčastnili.

A to napriek tomu, že ich domnelí súperi potvrdili výhru nad nimi. To bol aj prípad fiktívneho zápasu medzi OŠK Rosina a ATTACK Vrútky, ktoré sa turnaja ani nezúčastnilo. Napriek tomu bola faktúra za turnaj preplatená.

„K celej veci oprávnená osoba uvádza, že napr. OŠK Rosina, ktorá potvrdila, že sa futbalového turnaja zúčastnila hrala so svojim súperom ATTACK Vrútky, kde vyhrala Rosina 2:1, pričom podľa stanoviska ATTACK Vrútky sa podujatia nezúčastnili. Na základe týchto skutočností oprávnená osoba aj v tomto prípade uvádza, že povinná osoba uhradila faktúru aj na základe toho, že aj v tomto prípade bolo možné sa domnievať, že povinná osoba uhradila fiktívnu faktúru,“ konštatovali vtedy v zisteniach kontrolóri. 

O rok neskôr bolo zistené, že za ubytovanie so stravou platilo mestské CVČ sumu 54 eur za deň a osobu, pričom bežná cena v danom rekreačnom zariadení je nižšia. Zástupca centra ale kontrolórom oponoval, že pre karate krúžok musela byť prenajatá cela budova školy v prírode.

V aktuálne kontrolovanom období roku 2019 prišli kontrolórky Útvaru hlavného kontrolóra (ÚHK) mesta Žilina Ľubomíra Michalovová a Veronika Minichová na 23 nedostatkov, k výsledku kontrol vydali 27 odporúčaní. Medzi vážne nedostatky zaraďuje správa napríklad nevymáhanie škody vo výške takmer dvetisíc eur za neoprávnený prenájom priestorov.

Kontrola tu identifikovala takzvané čierne duše, za minulý rok malo CVČ Žilina čerpať dotácie na 61 členov bez trvalého pobytu či mimo evidencie obyvateľstva v celkovej výške viac než osemtisíc eur. Odhalené boli aj podpisy zamestnankýň na dokladoch na prevzatie tovarov, o ktorých tieto osoby nevedeli. 

Vtedajšia riaditeľka pôsobí na inom poste dodnes

Kým v minulosti zastupiteľstvo zobralo v hlasovaní správu na vedomie, na pondelkovom zasadnutí prijalo uznesenie, ktorým žiada štatutára mesta, aby na základe kontrolných zistení vyvodil zodpovednosť v rámci pracovnoprávnych vzťahov a zosobnil spôsobenú škodu podľa zákonných možností.

Vtedajšia riaditeľka dodnes pôsobí v organizácii, podľa predkladateľky návrhu na uznesenie je možné škody vymáhať od nej:

„Za všetky finančné operácie opísané v kontrolných zisteniach zodpovedá štatutár organizácie - teda v tom čase riaditeľka. Okamžitú osobnú zodpovednosť je možné vyvodiť v správnom konaní vymáhaním finančných prostriedkov priamo spôsobenej škody. Z konkrétnych prípadov môžeme uviesť “čierne duše”, kde organizácia získala finančné prostriedky neoprávnene viac ako 8.000 eur, nevymáhanie vzniknutej škody od fyzickej osoby vo výške takmer 2.000 eur či 71 eur za upratovanie,“ vysvetľuje poslankyňa MZ v Žiline Miriam Šuteková, ktorá návrh na uznesenie predložila. 


Ďalšie zneužité finančné zdroje by mohlo mesto vymáhať prostredníctvom trestného konania. Medzi takéto prípady radí poslankyňa nákup čistiacich prostriedkov vo výške približne 11 000 eur, platenú rozhodcovskú činnosť za 2 600 eur či práve nákupy hmotného majetku s pochybnými podpismi zamestnankýň. 

V hlasovaní návrh na zosobnenie škôd a vyvodenie zodpovednosti v personálnej oblasti podporilo 28 poslancov, nehlasoval len jediný.

Konflikt záujmov a absencia cenovej špecifikácie

Kontrolórky medzi vážne zistenia zaradili aj fakt, že vtedajšia riaditeľka Eva Dobšovič Mjartan neidentifikovala možný konflikt záujmov vo verejnom obstarávaní v súvislosti s uzatvorením zmluvy so združením Slovenský futsal, Stredoregión Žilina.

V ňom je podľa evidencie občianskych združení Ministerstva vnútra Slovenskej republiky štatutárom jej manžel Dušan Dobšovič, ktorý v minulom volebnom období pôsobil ako poslanec MZ v Žiline. 

Problém bol identifikovaný aj v samotnej zmluve na zabezpečenie rozhodcovskej činnosti a odbornej administratívy pri súťažiach organizovaných CVČ Žilina. Dokument neobsahuje špecifikáciu poskytovaných služieb vrátanie cien.

Napriek opakovaným zisteným pochybeniam v rôznych rokoch pôsobila riaditeľka na pozícii naďalej, čo sa nepáči niektorým poslancom vrátane Šutekovej:

„Ukazuje sa, že mesto nemá dostatočné represívne orgány a prostriedky na vyvodzovanie priamych konsekvencií pri porušení pravidiel narábania s verejnými zdrojmi. Pani riaditeľka napriek závažnosti kontrolných zistení stále pracuje v CVČ. Ľudia zodpovední za takéto vážne pochybenie, nielenže nemôžu ostať štatutárni mestských organizácií, ale nesmú v nich ďalej ani pracovať. Po Žilbyte ide už o druhý prípad, kedy vedenie mesta svojim ľahostajným prístupom zabezpečilo “teplé” miestečko takýmto ľuďom,“ tvrdí poslankyňa. 

Podľa jej slov majú prísľub od prednostu mestského úradu, že sa problematikou budú zaoberať prostredníctvom právneho odboru mesta. Návrh na odvolanie riaditeľky riešilo zastupiteľstvo už minulý rok: 

„Začiatkom roku 2019 som predložila návrh na odvolanie riaditeľky CVČ, primátor odmietol s konštatovaním, že treba upokojiť situáciu v organizácii. Keby bolo vypočuté volanie poslancov po okamžitom odvolaní z jej funkcie ako výsledok dvoch kontrol, mesto nemuselo prísť o ďalšie finančné zdroje,“ uzatvára Miriam Šuteková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu