Dnešný deň sestier si v nemocnici v Žiline pripomenuli virtuálne, zdravotní klauni nahrali pieseň


Foto: Dnešný deň sestier si v nemocnici v Žiline pripomenuli virtuálne, zdravotní klauni nahrali pieseň Foto: Minuloročné oceňovanie sestier a pôrodných asistentiek žilinskej nemocnice. Zdroj: FNsP ZA

Každoročne si Medzinárodný deň sestier pripomína aj Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline, pre koronakrízu dostalo pred slávnostným podujatím prednosť videopoďakovanie od vedúcich predstaviteľov. Dátum 12. máj pripomína deň narodenia zakladateľky moderného ošetrovateľstva Florence Nightingaleovej.

„Napriek tomu, že sa dnes nemôžeme s našimi sestrami a pôrodnými asistentkami spoločne stretnúť, podať im ruku, osobne sa poďakovať či potešiť ich malým kvietkom, o to úprimnejšie im vyjadrujeme našu vďaku a úctu takýmto spôsobom,“ priblížili členovia Rady riaditeľov FNsP Žilina, generálny riaditeľ Igor Stalmašek, medicínsky riaditeľ Igor Bízik a ekonomický riaditeľ Peter Braška. 

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky tvoria viac než tretinu celkového personálu žilinskej nemocnice, zamestnaných je tu 649 sestier a 35 pôrodných asistentiek. Kvôli aktuálnym bezpečnostným opatreniam pripravila Rada riaditeľov žilinskej nemocnice špeciálne videopoďakovanie.

„Takýto Deň sestier si nepredstavoval nikto z nás. Namiesto podania ruky či osobného stretnutia sme naše ruky zamestnali pokračovaním práce v zlepšovaní pracovných podmienok v nemocnici a kvietky, aj keď by boli krásne, sme radšej nahradili nákupmi rúšok a iných ochranných pomôcok. Veríme, že nám túto malú zmenu sestry tento rok odpustia a po uvoľnení opatrení si to spoločne vynahradíme,“ doplnili I. Stalmašek, I. Bízik a P. Braška. 

Pri príležitosti Medzinárodného dňa zdravotných sestier nahrali zdravotní klauni online pieseň s klipom, v ktorom im ďakujú za ich obetavú každodennú prácu:


„Veľmi sa tešíme na videostretnutia so sestričkami. Okrem toho sme pripravili na dnešný deň pre všetky zdravotné sestry aj prekvapenie - pesničku, ktorú online naspievalo 22 mojich klaunských kolegov z rôznych regiónov Slovenska. Pieseň budeme šíriť na sociálnych sieťach,“ doplnil umelecký riaditeľ Pavel Mihaľák.


Profesionálni klauni, patriaci pod neziskovú organizáciu ČERVENÝ NOS Clowndoctors, naštartovali zdravotné klauniády v digitálnom priestore. Klaunská návšteva online je šitá na mieru konkrétnemu dieťaťu a prebieha formou videohovoru vo vopred stanovenom čase, ktorý si pacient rezervuje.

„Dieťa ostáva dieťaťom - aj keď leží v nemocnici, aj počas pandémie. Vždy sa potrebuje hrať a zabávať,“ hovorí výkonná riaditeľka združenia Zuzana Ambro a dodáva:„Intenzívne sme pracovali na vývoji a testovaní nového programu Klaunská návšteva online. Teším sa, že už dnes sa zdravotní klauni vrátia do nemocníc aspoň cez obrazovky telefónov, tabletov či počítačov.“

Prostredníctvom messengeru sa dieťa stretne s dvomi profesionálnymi zdravotnými klaunmi, ktorí sa mu budú venovať približne 20 minút. Ak má pacient menej ako 16 rokov, klaunskú návštevu online pre neho musí rezervovať zákonný zástupca. Klaunské návštevy sú pacientom poskytované zadarmo. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu