Dopravná značka na vjazde od Terchovej bola odstránená, k ceste sa nehlási žiadny správca


Foto: Dopravná značka na vjazde od Terchovej bola odstránená, k ceste sa nehlási žiadny správca

Začiatkom februára sme informovali o spornej situácii, ktorá sa nachádza na vjazde do Žiliny smerom od Terchovej. Mnohí motoristi využívajúci cestu druhej triedy nevedeli, ako sa správne radiť v jazdných pruhoch. Výjazd vedúci na ulicu Na Horevaží totiž nemá dlhodobo obnovené vodorovné dopravné značenie, preto nie je isté, či je to cesta s dvomi alebo len jedným jazdným pruhom.

Približne v polovici tohto úseku sa nachádzala zvislá dopravná značka, ktorá informovala o spájaní dvoch jazdných pruhov. Z tohto dôvodu dochádzalo k rôznym konfliktným a kolíznym udalostiam medzi vodičmi áut. So žiadosťou o vysvetlenie sme preto oslovili správcu predmetného úseku, ktorým má byť Slovenská správa ciest (SSC).

Spoločnosť sa ale vyjadrila, že táto časť cesty pod ňu nespadá. „Slovenská správa ciest - Investičná výstavba a správa ciest má v správe len cesty I. triedy ,“ uviedol Dezider Szabó, námestník pre správu a prevádzku ciest IVSC Žilina. Vo veci sme ďalej oslovili Žilinský samosprávny kraj, ktorý sa stará o cesty druhej a tretej triedy.

Krajská hovorkyňa Martina Remencová ale tvrdenie námestníka SSC vyvrátila: „Uvedený úsek nie je majetkom župy. Cesta patrí SSC Bratislava, pracovisko IVSC Žilina. Prosím, obráťte sa s otázkami na Slovenskú správu ciest,“ napísala. Vyjadrenie potvrdzuje aj výpis z katastra nehnuteľností, podľa ktorého sa väčšina komunikácie nachádza na pozemkoch vo vlastníctve danej spoločnosti.


Medzičasom došlo v spornom úseku k odstráneniu zvislej dopravnej značky informujúcej o spájaní jazdných pruhov. Kto zmenu vykonal, doteraz nieje známe. Vjazd do Žiliny od Terchovej má ale podľa platných značiek už len jeden jazdný pruh a predchádzanie v ňom tým pádom nie je možné.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu