Za prvý deň vrátili čitatelia v Žiline vyše 500 kníh, tie putujú do päťdňovej karantény


Foto: Za prvý deň vrátili čitatelia v Žiline vyše 500 kníh, tie putujú do päťdňovej karantény Foto: Krajská knižnica Žilina

Uvoľnenie protipandemických opatrení potešilo aj žilinských knihovníkov, ktorí sa opäť môžu stretávať s čitateľmi kníh a používateľmi knižnice. Krajská knižnica v Žiline (KKZA) hneď v prvý deň, ako jej to umožnili uvoľnené preventívne opatrenia,  otvorila svoje dve najväčšie pracoviská - centrálnu knižnicu na ulici Antona Bernoláka a pobočku Vlčince. 

Keďže centrálna budova funguje pre rekonštrukciu v dlhodobejšej provizórnej prevádzke, výpožičný pult a fond beletrie je dočasne presťahovaný do suterénu. Vstup pre čitateľov sa nachádza na strane z literárneho parku, podmienky pre pohyb návštevníkov sú komplikovanejšie ako v bežne fungujúcej knižnici.   

Knižný fond je pre rekonštrukciu v suteréne. Zdroj: KKZA

Už od stredy bolo čitateľom umožnené vrátiť vypožičané dokumenty a odniesť si z knižnice svoju prvú dávku kníh na čítanie, čo využilo 283 ľudí. Priemerná denná návštevnosť centrálnej budovy pred obdobím karantény predstavovala vyše 600 čitateľov, v prvý deň uvoľnenia bola takmer polovičná.

Vrátené knižky čaká karanténa

Čitatelia spolu vrátili v deň opätovného otvorenia viac než 500 dokumentov, a to osobne alebo prostredníctvom biblioboxu. Do špeciálneho zariadenia na vrátenie kníh je možné vložiť ich bez nutnosti kontaktu s kýmkoľvek. 

„Mnohí však o možnosti prísť znova do knižnice nevedia, resp. majú obavy, že knihy z knižnice nie sú bezpečné. Knihovníci však postupujú v súlade s odporúčaniami odborníkov a svojich čitateľov chránia. Dezinfekciou pri vstupe, rúškami, rukavicami, ktoré vyžadujú aj od čitateľov, a samozrejme karanténou, do ktorej ukladajú knihy,“ informuje Zuzana Mjartanová, vedúca Oddelenia knižnično-informačných služieb KKZA.

Vrátené knihy neputujú do bežných políc, čaká ich karanténa. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky odporúča knižniciam vrátené dokumenty odložiť a pripustiť manipuláciu s nimi až po 24 hodinách.

Vžilinskej knižnici túto lehotu znásobili, knižky si v špeciálnych policiach s označením karantény počkajú na povinnú odstávku z výpožičného procesu približne päť dní. 

Knihy v centrálnej knižnici objednávajú

Výpožičné hodiny sú aktuálne v centrálnej budove každý pracovný deň od 9.30 do 17.00, pričom hodina od 12.00 je venovaná dezinfekcii priestorov – vtedy je knižnice zatvorená.


Vlčince svoje služby ponúkajú v tradičnom čase, rovnako však pribudla „dezinfekčná“ hodina. Knižnica vyzvala seniorov, aby ju navštevovali skôr v doobedňajších hodinách a ostatných návštevníkov prosí o rešpektovanie tejto požiadavky.  

 „Stojí za ňou nielen záujem o ochranu zdravia seniorov, ale aj snaha pomáhať im pri objednávaní kníh. Objednávanie kníh je v týchto dňoch základom výpožičnej služby. Zatiaľ čo na pobočke Vlčince môžu čitatelia voľne vstupovať do priestorov a vyberať si knihy samostatne z políc, v centrálnej budove je výber kníh viazaný na objednávku. Knihu, o ktorú máte záujem, si vyhľadáte v katalógu knižnice alebo jednoducho zavoláte do knižnice,“ vysvetľuje pracovníčka KKZA.

Centrálna knižnica disponuje približne 280 tisíc exemplármi, pre uľahčenie hľadania je v objednávkach dobré uviesť autora, názov aj niekedy rok vydania.

Knihovníci objednanú knihu pripravia pre čitateľa do troch dní, čo sa môže zdať veľa, ale objednávky na knihy začali pribúdať veľmi rýchlo a vyhľadanie každej knihy si vyžaduje svoj čas.  

„Pripravenie dokumentov potvrdíme, aby čitatelia fyzicky neprišli do knižnice zbytočne, napríklad z dôvodu, že je dokument v aktuálne nedostupnom archíve,“ dodáva Mjartanová.

Obnovené prvé podlažie by mohli otvárať koncom júna

Rekonštrukcia na 1. podlaží bude prebiehať pravdepodobne ešte päť týždňov, po presťahovaní fondu na pôvodné miesto budú môcť čitatelia navštíviť vynovenú knižnicu. Renovácia prinesie zvýšenie komfortu aj estetického zážitku z návštevy:

„Plánovaný termín otvorenia je koncom júna a veríme, že ho stavebníci stihnú načas. A naši knihovníci opäť ponúknu svojim čitateľom niečo navyše,“ uzatvára vedúca Oddelenia knižnično-informačných služieb Krajskej knižnice v Žiline.

Rekonštrukcia je v plnom prúde. Zdroj: KKZA



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu