Žilinský úrad práce eviduje jedno hromadné prepúšťanie, nahlásila ho výrobná firma v Strečne


Foto: Žilinský úrad práce eviduje jedno hromadné prepúšťanie, nahlásila ho výrobná firma v Strečne

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Žilina (ÚPSVaR) eviduje k dnešnému dňu jedno nahlásené hromadné prepúšťanie, žilinskému úradu ho nahlásila výrobná spoločnosť v oblasti automobilov sídliaca v Strečne. Podmienky hromadného prepúšťania stanovuje Zákonník práce, pričom zamestnávatelia ho musia hlásiť príslušnej inštitúcii.

O hromadné prepúšťanie ide vtedy, ak zamestnávateľ rozviaže pracovný pomer s určitým počtom zamestnancov výpoveďou pre zrušenie miesta či nadbytočnosť. Zároveň sa musí výpoveď týkať určitého podielu pracovníkov na celkovom počte zamestnancov firmy.

„Ku dňu 05.05.2020 nahlásila spoločnosť Webasto Žilina, s.r.o., v poradí druhé hromadné prepúšťanie v roku 2020. Z celkového počtu 50 zamestnancov je v rámci hromadného prepúšťania ohrozených 14 zamestnancov,“ potvrdil Mgr. Emil Rafaj, vedúci oddelenia služieb pre občana UPSVaR Žilina. 

Nateraz nemá úrad ďalšie informácie o plánovaných hromadných prepúšťaniach firiem v jeho pôsobnosti. Slovenskú ekonomiku môže podľa posledného odhadu Národnej banky Slovenska zasiahnuť hlboký prepad v rozpätí od 5,8 do 13,5 percenta.

Najpravdepodobnejšie sa javí prepad výkonu ekonomiky na úrovni 9 percent. Deficit verejných financií by mohol dosiahnuť úroveň medzi 6,9 až 10,3% hrubého domáceho produktu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu