Ochranári opravili úseky frekventovaného turistického chodníka v Strážovských vrchoch


Foto: Ochranári opravili úseky frekventovaného turistického chodníka v Strážovských vrchoch

Strážovské vrchy na rozhraní Žilinského a Trenčianskeho kraja ponúkajú turistické možnosti s pozorovaním vzácnej fauny a flóry, väčšina z nich je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Strážovské vrchy. Práve ochranári z CHKO vykonali v polovici apríla svojpomocne opravu jedného z navštevovaných turistických chodníkov.

„V polovici mesiaca apríl pracovníci Správy CHKO Strážovské vrchy svojpomocne opravovali najťažšie priechodné úseky chodníka vedúceho na hrebeň Podskalského Roháča, ktorým každoročne prejde množstvo turistov, aby sa pokochali výhľadom po okolí zachyteným aj na informačno – náučnom paneli pri kaplnke Panny Márie,“ informujú ochranári. 

Upevňovanie kameňmi. Zdroj: CHKO Strážovské vrchy

Pomôcť identifikovať ťažko schodné miesta pomohli aj samotní turisti, ktorí sa v deň opravy vydali na túru. Vďaka tomu bolo možné úseky opraviť tak, aby prechod nimi bol bezpečnejší. Pred terénnymi úpravami museli v niektorých častiach prechádzať aj za pomoci rúk. 

„Vybrané úseky boli spevnené borovicovou guľatinou, podopretou svíbovými konármi a menšími i väčšími kameňmi z blízkeho okolia. Opravený chodník sme testovali za pretrvávajúceho suchého počasia, ale veríme , že opravy obstoja aj v daždivom počasí,“ uzavreli pracovníci CHKO Strážovské vrchy. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu